image

Fryshuset Sessions

Välkommen till inspirerande kunskapsträffar på Fryshuset – Fryshuset Sessions!

Fryshuset Sessions är inspirerande kunskapsträffar där olika verksamheter inom Fryshuset presenterar sina metoder, resultat och fokusfrågor, eller belyser aktuella ämnen. 

Seminarierna vänder sig till alla som arbetar med eller är intresserade av frågor som berör ungas situation i samhället idag. Seminarierna har ett efterföljande diskussionspass. Föranmälan behövs för att få möteslänk.

Frågor
Om du har frågor, eller tips på ämnen du skulle vilja att vi tog upp, kontakta oss gärna på lunchseminarier@fryshuset.se

Kommande Fryshuset Sessions

Hur når och jobbar vi med föräldrar för att möjliggöra barns positiva framtid?

Föräldraskapet och föräldraansvaret är en allt större del av diskussionen för att förklara varför unga vänder sig till destruktiva miljöer. I Tidöavtalet vill man stärka föräldraansvaret genom att bygga föräldrastödsprogram och ålägga familjer, vars barn befinner sig i en kriminell miljö, med olika ekonomiska och sociala konsekvenser. Möjligheten att vräka familjer vars barn begår brott utreds just nu.

Men forskning visar att individuella konsekvenser för enskilda föräldrars ansvar i strukturella frågor som exempelvis utanförskap och fattigdom har motsatt effekt. Det skapar en stigmatisering och tenderar att förstärka ett utanförskap. Så hur kan vi på ett bra sätt stärka föräldrar och samarbetet med familjer för att möjliggöra barns positiva framtid?

Medverkande

Meddelas senare.

Länk till anmälan >>


Tidigare Fryshuset Sessions

6 nov kl 12-13.15 – Musikstudion som samhällsbyggare

Sedan starten 1984 har musiken haft en viktig plats på Fryshuset och musikstudioverksamhet finns idag på alla våra mötesplatser i Sverige. En meningsfull fritid är en viktig skyddsfaktor för unga och de möten som studioledarna har med unga i studion ger oss möjlighet att arbeta förebyggande med målgruppen på en mängd olika sätt.

Under detta lunchseminarium bjuder vi på berättelser från dessa möten och information om hur vi arbetar för att skapa en förflyttning hos unga i en miljö som inte bara handlar om musikskapande utan också om självutveckling, psykisk hälsa, tillit och framtidstro.

Måndagen den 29 maj – Hur kan vi hjälpa barn och unga att lämna en destruktiv miljö?

Forskningen visar att brottsligheten bland unga minskar. Samtidigt ökar den brottslighet där unga, framförallt pojkar, är involverade i dödligt skjutvapenvåld. På Fryshuset ser vi allvarligt på att unga idag är inblandade i allt grövre våldshandlingar.

Brottsförebyggande rådet visade i en rapport från 2016 att det finns ett antal faktorer som gör att individer väljer att lämna en destruktiv miljö. Det kan röra sig om att man ”växer ur” livsstilen, blir dömd för det brott man varit inblandad i, påverkan av polisen, att man själv drabbas eller traumatiseras av våldet, eller att man väljer att lämna miljön på grund av sitt jobb, sin partner eller familj.

Barn och unga som befinner sig i destruktiva miljöer ännu inte tillgång till flera av dessa faktorer, på grund av sin låga ålder. Därför behövs andra sätt att arbeta för att hjälpa dem.

Ett samtal där vi på Fryshuset ger en bred bild av utmaningarna kring att hjälpa barn och unga att lämna destruktiva miljöer – och om möjliga arbetssätt för att hjälpa dem tillbaka till ett vanligt liv.

 

Måndagen den 8 maj – Så skapar vi en starkare skola

En lyckad skolgång är en stark skyddsfaktor för barn och unga som minskar risken för bland annat utanförskap, sociala problem och psykisk ohälsa. Skoluppdraget är komplext och samtidigt ett av de viktigaste uppdrag vi kan åta oss. Skolan är också den plats där vi når flest unga.

På Fryshuset har vi bedrivit skolverksamhet sedan friskolereformen infördes på 1990-talet. Idag erbjuder vi undervisning från förskoleklass till gymnasiet, yrkesskola och folkhögskola.
Vi vet att det bästa sättet att skapa goda förutsättningar för barn och unga går genom relationsskapande.

För oss är det lika viktigt att bygga goda och starka relationer till våra elever som till deras föräldrar. Det är tillsammans – skola, elever och föräldrar – som vi skapar möjligheten till en lyckad skolgång. Ett gott samarbete gör skillnad både för den enskilda individen, för gruppen och i ett bredare perspektiv, för samhället.

Nedan kan du ta del av ett samtal där vi på Fryshuset berättar om några av de metoder och arbetssätt som vi ser som fruktbara för att skapa bästa möjliga förutsättningar i skolan för varje elev.

Måndagen den 3 april 2023– Hur skapar vi förutsättningar för ungas delaktighet?

Forskning visar att beslut, insatser och aktiviteter som riktar sig till unga får bättre effekt när unga får vara en del av processen. När de inte inkluderas riskerar det att skapa frustration och en känsla av att vara oviktig och utanför.

Det borde vara självklart att hållbara och effektfulla lösningar kräver delaktighet av den målgrupp som insatserna riktar sig till. Ändå visar forskningen att det många gånger brister när det kommer till delaktighet, inte minst inom de komplexa samhällsutmaningar där detta behövs som mest.

Att skapa sammanhang där unga syns, hörs och räknas ser vi på Fryshuset som en avgörande faktor för att uppnå ett mer inkluderande, demokratiskt och tryggt samhälle. Vi har under många års tid arbetat för att utveckla system och metoder som ger unga möjlighet att vara delaktiga.

Samtalet spelade in och kan ses här:

Fredagen den 27 maj 2022: ”Så engagerar vi unga tjejer som andra inte når”

Forskningen är tydlig om värdet i meningsfulla fritidsaktiviteter för unga. Strukturerade fritidsaktiviteter under aktivt och medvetet ledarskap fungerar som en effektiv skyddsfaktor och stärker och berikar unga med viktiga sociala förmågor. Vidare vet vi att träning och fysisk aktivitet är viktiga faktorer för att främja såväl fysisk som psykisk hälsa. Det är därför ett problem att rapporter och forskning återkommande visar att många unga tjejer inte deltar i idrottsaktiviteter i samma utsträckning som killar och att de i lägre utsträckning är nöjda med sin fritid än killar.

Fryshuset har en lång tradition av att utveckla och utforma verksamhet och aktiviteter för att nå unga som andra inte når. Under det här seminariet kommer två av våra verksamheter berätta om hur de arbetar med att nå och engagera unga tjejer. Frysbox kombinerar kampsport med dialog och skapar på så sätt ett forum där unga får möjlighet till både fysisk som social utveckling som stärker självkänsla och självförtroende. Skate Nation är en skate-baserad integrationsverksamhet som skapar bryggor mellan nyanlända unga och det svenska samhället

Fredagen den 25 mars 2022: ”Så möter vi unga som står utanför arbete och studier” 

De senaste åren har ett flertal rapporter visat att unga som står utanför arbete och studier är en heterogen grupp som ofta behöver stöd av flera aktörer samtidigt och att samverkan mellan dessa aktörer måste förbättras. Rapporter och utredningar har också visat att ungdomars perspektiv ofta saknas när insatser planeras och genomförs för unga som varken arbetar eller studerar. Det här är något som Fryshusets projekt 4-uvas har tagit fasta på och därför genomfört djupintervjuer med 14 unga som står eller har stått utanför både arbete och studier.

I detta lunchseminarium kommer projektledare inom 4-uvas att dela med sig av en förhandstitt på en kommande rapport baserad på intervjuerna. Flera case kommer att presenteras för att ge en representativ bild av hur det kan se ut för några av ungdomarna i den här gruppen och som belyser de svårigheter som kan finnas med att vara ung utanför arbetsmarknaden idag. Utöver kommer seminariet att ta upp aktuell forskning om vilka insatser som fungerar för den här målgruppen.

 



Fredagen den 29 oktober
2021: ”Unga i migration – samtal om samverkan och hållbarhet i arbetet med barn och unga i migration”

2015 mottog Sverige en stor andel människor på flykt, många av dem unga. Flera unga saknar fortfarande sammanhang, trygghet i sitt migrationsförfarande och har en osäker framtid. De behöver bland annat stöd i att navigera i hur vårt samhälle ser ut och fungerar men även hitta positiva sammanhang. Under detta seminarium presenterade vi Fryshusets arbete med målgruppen barn och unga i migration, fokus ligger på hur vi kan utveckla samverkan mellan olika yrkesaktörer och säkerställa hållbarhet i arbetet.

Samtalet spelades in och kan ses här:



Fredagen den 24 september 2021: ”Samtal om unga och gängkriminalitet”

Samtal om unga och gängkriminalitet med Fryshusets kunskapsområdeschef inom Föredöme och Framtidstro, Camila Salazar (kriminolog). Moderator: Sarah Dolah, projektledare Unga Fredsbyggare. Under denna Fryshuset Session djupdök vi i ämnet gängkriminalitet. Det är ett högaktuellt ämne som vi på Fryshuset har arbetat med i över 36 år. Camila Salazar gav sin analys av nuläget, och vi pratade om hur vi förebygger att unga dras in i gängkriminalitet.

Samtalet spelades in och kan ses här:



Fredagen den 30 april 2021: ”Hur ger vi unga verktyg för att kunna vara delaktiga i samhället?”

Hur skapar vi en framtid där alla unga får verktyg och möter många olika? Under detta seminarium kommer vi fokusera på våra metoder för att stärka unga i och ge dem verktyg för att våga vara delaktig, allt utifrån det intresset och passionen de har. Genom att skapa möten mellan olika unga skapar vi förståelse för olika perspektiv och bakgrunder.

Fryshuset basket är Sveriges största basketförening och en av nycklarna är att jobba aktivt med att rekrytera, utbilda och stötta unga ledare. Genom denna ledarskapsutbildning får unga tillgång till metoder och verktyg för att bli morgondagens ledare genom sin passion. Together är en metod för att möta och stödja unga som är nya i Sverige. Målsättningen är att hjälpa dem att så snabbt som möjligt komma in i och etablera sig i samhället. Arbetet genomförs i en processkedja som ungdomarna guidas genom.



Fredagen den 26 mars 2021: ”Hur når vi unga utanför radarn?”

Hur skapar vi en framtid där alla unga känner tillit och har en positiv relation till samhället? Vi kommer att berätta om vårt uppsökande arbete med unga som känner låg tillit till samhället, och som är svåra att nå genom vanliga insatser. Ni kommer att få möta två olika verksamheter inom Fryshuset som jobbar aktivt med unga i den här målgruppen.

Street Pep arbetar med lustfyllda aktivitetsfestivaler i så kallade socioekonomiskt utsatta områden för att visa unga vägar till en meningsfull fritid. Vår verksamhet D’e’D i Malmö, arbetar för att involvera unga på ett nytänkande och aktivt sätt, i syfte att öppna dörrar till både jobb och studier. Verksamheten driver även en mötesplats för unga.