1000 sommarjobb för Stockholms unga också i sommar

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-6-21
plats Husby plats Hammarby Sjöstad plats Skärholmen

När flera tusen sommarjobb ställdes in förra året på grund av pandemin, gick Stockholms Stad ut med en upphandling, som innebar att Fryshuset tillsammans med flera samarbetspartners kunde erbjuda 1000 unga i Stockholmsområdet sommarjobb. Stockholms Stad genomför nu satsningen igen och Fryshuset kan därför tillsammans med flera partners, åter erbjuda totalt 1000 unga en meningsfull sysselsättning i sommar.

Målet med sommarjobben är att det ska ge ungdomarna användbara kunskaper i arbetslivet, och stärka deras kompetens. Arbetsplatserna är i Fryshusets lokaler i Hammarby Sjöstad, Husby och Skärholmen, samt ABF-huset i Stockholm. Den första gruppen med 333 unga startade måndagen den 14 juni. Varje arbetsperiod varar tre veckor och totalt genomförs tre perioder under sommaren.

– Vi såg att förra årets aktiviteter och arbetsuppgifter var mycket uppskattade av deltagarna. I år kommer vi därför att erbjuda liknande uppgifter uppdelade i tre block; det blir stadsodling, måleriarbete, arbete i storkök samt lokalt trygghetsfrämjande arbete, men också arbetslivskunskap. Ungdomarna jobbar en vecka inom varje block och byter sedan. Detta gör att de får pröva på flera olika saker under de tre veckor de jobbar. Vi hoppas att detta upplägg kommer att ge alla unga som deltar en inspirerande och meningsfull sommar, säger Ali Gaher, projektledare från Fryshuset.

Sommarjobben på Fryshuset arrangeras i samarbete mellan Fryshuset och flera partners på uppdrag av Stockholms stad som är huvudfinansiär av projektet. En av finansiärerna är Länsförsäkringar Stockholm. Övriga samarbetspartners är ABF, Rosendals Trädgård, Rölunda Gård, Skärholmen Centrum, Stockholms stads idrottsförvaltning och Xter Logistics.

Innehållet under den teoretiska delen arrangeras med stöd av Försvarsmakten, Swedbank, samt Fryshusets verksamheter Powerhouse, Liv1 Produktion och Non-Silence Generation. Kurser arrangeras i samarbete med flera fackförbund inom LO, Unionen och Akademikerförbundet SSR, som LO-förbunden IF Metall och Musikerförbundet.

– Vi är väldigt stolta över att få vara en del av Fryshusets satsning på sommarjobb till unga och att kunna bidra till initiativ som detta. Vi tror att inkludering av unga är en viktig pusselbit för att vi alla tillsammans ska kunna skapa ett bättre och tryggare Stockholm. Ungas tro på sig själva och sin egen möjlighet att påverka är också en viktig faktor för samhällets fortsatta utveckling. Därför är insatser som denna extra viktig nu eftersom pandemiåret haft en stor negativ påverkan på de ungas tillvaro och framtidstro, säger Charlotte Barnekow, VD Länsförsäkringar Stockholm.

– Vi ser att många unga har påverkats negativt av pandemin. Många upplever att de missar viktiga milstolpar i sitt liv, och de oroas av att de riskerar att komma efter både när det gäller studier och arbete. Att kunna erbjuda ungdomar sommarjobb och sysselsättning i sommar är även fortsatt en högprioriterad fråga för oss och jag är glad att vi åter kan genomföra den här satsningen, tillsammans med våra samarbetspartners, säger Johan Oljeqvist, VD för Fryshuset.

Kontakt
Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset:
070-633 35 08, carin.balfe-arbman@fryshuset.se

Johanna Herrmann, Marknads- och kommunikationschef, Länsförsäkringar Stockholm:
08-562 847 10, johanna.herrmann@lansforsakringar.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår