Corona: Skärpta allmänna råd påverkar våra verksamheter

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2020-10-30

Folkhälsomyndigheten (FHM) kom med nya skärpta allmänna råd regionalt för Stockholm och Göteborg den 29 oktober. Skärpta allmänna råd gäller nu även för Kalmar, Dalarnas-, Gotlands-, Värmlands- och Västmanlands län. Sedan tidigare gäller skärpta allmänna råd för Region Skåne och Uppsala.  FHM:s allmänna råd är en skarpare formulering de rekommendationer som myndigheten lämnat tidigare. De nya råden berör främst Fryshusets verksamheter i Stockholm (Hammarby Sjöstad, Husby, Skärholmen) och Göteborg, samt våra mötesplatser i Skåne (Malmö, Helsingborg, Östra Göinge), Kalmar län (Nybro, Torsås) och Borlänge. 

Vi förstår att många unga i våra skol- och fritidsverksamheter, liksom elever, föräldrar, volontärer och ungdomsledare, just nu har frågor om hur de och deras verksamhet kommer att påverkas. Vi saknar fortfarande fullständig information, men vi arbetar just nu med kontakta olika myndigheter för att få fram mer i detalj vad som gäller.

Fryshusets hållning är att hålla öppet för unga. Vi ser att riskerna med att stänga ned viktiga verksamheter för unga är alltför höga. Därför håller vi fast vid att försöka hålla öppet så långt det är möjligt ur smittskyddssynpunkt.

 

Skärpta allmänna råd för Göteborg/Region Västra Götaland

Vi uppdaterar informationen nedan löpande:

 • Restriktionerna gäller inte barn/unga upp till 15 år (födda 2005 eller senare)
 • I dagsläget kommer vi inte att begränsa verksamheter riktade till unga i riskzon som vi inte kan nå digitalt, vi räknar med att hålla verksamheter som t ex Ung och ny i Sverige öppna
 • Uppsökande verksamhet som i huvudsak sker utomhus, som t ex vårt mobila stödteam, kommer inte att påverkas i nuläget.
 • Thaiboxning och United Sisters aktiviteter för tjejer födda 2005 eller senare fortsätter som planerat.
 • Våra övriga gruppaktiviteter, coachning, m m ställer vi om till digitala aktiviteter så långt det är möjligt.
 • Aktiviteter för Barn till ensamma mammor (BEM) fortsätter vi med som planerat men undviker att träffas i grupp.

 

Skärpta allmänna råd för Region Stockholm

Folkhälsomyndigheten har kommit med skärpta allmänna råd för de som vistas i Region Stockholm. Råden gäller till och med den 13 december, men kan förlängas. Vi uppdatera informationen löpande. Detta gäller just nu för Fryshusets verksamheter i Region Stockholm – i Hammarby Sjöstad, Skärholmen och Husby:

 • Restriktionerna gäller inte barn/unga upp till 15 år (födda 2005 eller senare)
 • Skolor och aktiviteter för barn och unga upp till 15 år undantas från de skärpta allmänna råden. För utbildningar för unga över 15 år och vuxna hänvisar myndigheterna till det beslut som fattades i juni om att åter tillåta undervisning i skollokaler i gymnasieskola och vuxenutbildning. Vi hoppas kunna återkomma inom kort med mer info om vad som gäller våra skolor och utbildningar.
 • Gymmet i Hammarby Sjöstad håller stängt t o m 13 december.
 • För aktuell information om Danscenter Fryshuset se här.
 • I dagsläget kommer vi inte att begränsa verksamheter riktade till unga i riskzon som vi inte kan nå digitalt.
 • Uppsökande verksamhet som i huvudsak sker utomhus kommer inte att påverkas i nuläget.

 

Basket (Källa SBBF)

 • Stockholm Basket meddelar att samtliga matcher ställs in t o m 19 november.
 • Utifrån rekommendationerna bör även träningar ställas in för U17 och äldre.
 • Träningar för barn och unga födda 2005 eller senare (dvs U16 och yngre) kan fortsätta om de genomförs på ett corona-säkert sätt.


Vi återkommer om hur de nya allmänna råden påverkar enskilda verksamheter, idrottsträning och våra skolor. Observera att råden för Stockholm och Göteborg för närvarande är striktare än i Region Skåne. 

 

Skärpta allmänna råd för Region Skåne

Folkhälsomyndigheten har kommit med skärpta allmänna råd för de som vistas i Skåne län. Råden gäller till och med den 13 december, men kan förlängas.

För Fryshuset i Malmö, Östra Göinge och Helsingborg innebär det att:

 • Vi fortsätter vi ha öppet men gör vissa förändringar.
 • Vi undviker fysiska idrottsaktiviteter där deltagarna är över 15 år och vi minskar antalet deltagare i övriga aktiviteter samt delar in deltagarna i mindre grupper.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår