Tro, hopp och pengar 2019

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-11-12
verksamhet Ungdomar.se

För tredje året i rad släpper Ungdomar.se tillsammans med SEB rapporten om ungas syn på ekonomi och framtiden. Rapporten baseras på en undersökning gjord bland besökare och medlemmar på Ungdomar.se. 2387 ungdomar i åldrarna 13-25 år från hela landet har svarat på 23 frågor.

Tro, hopp & pengar 2019 återfinns en rad positiva resultat. Vi ser bland annat att 42 procent av ungdomarna ser ljust på sin ekonomiska framtid, 47 procent sparar varje månad och 69 procent tänker alltid eller oftast på sin framtida ekonomi när de gör val i livet. Att så många unga är väl förberedda och ser positivt på framtiden är glädjande i en tid där vi möter och läser om oro och psykisk ohälsa hos unga.

Men hur får vi den andra halvan att känna samma ekonomiska framtidstro? En del av svaret fanns redan i förra årets rapport. Det handlar om kunskap. Majoriteten av de som har god ekonomisk kunskap ser ljust på sin egen ekonomiska framtid. Bland de som upplever att de har dålig ekonomisk kunskap är det däremot bara en fjärdedel som uppger samma sak. Nästa steg är att se på hur vi når ut med mer kunskap om ekonomi till unga idag.

Unga i årets undersökning uppger att de behöver mer kunskap om hur man till exempel sparar, betalar räkningar och tar lån. De önskar sig också kunskap om pensionssystemet och veta vad det kostar att ha en egen bostad. Vi har ett ansvar att rusta våra unga med verktyg för att bättre förstå och därmed känna större trygghet gällande sin privatekonomi. Verktyg kommer i många skepnader. Det kan vara allt från en enkel budgetapp till en personlig kontakt med en rådgivare. Men det kan också vara utbildning. I undersökningen ser vi att de unga inte får tillräckligt med kunskap från skolan för att ha en ljus framtidssyn på sin ekonomi.

Key findings:
47% sparar varje månad
18% anser att de har dålig ekonomisk kunskap
37% mår dåligt om de har för lite pengar
65% uppger att de blir lyckligare med mer pengar
42% Ser ljust på sin ekonomiska framtid
69% tänker alltid eller ofta på sin framtida ekonomi när de gör val i livet

Rapporten bygger på en enkätundersökning som genomfördes digitalt på Ungdomar.se. Enkäten låg uppe som en pop up under en 9 veckors period från den 11 mars 2019 till den 6 maj 2019. Enkäten besvarades helt anonymt.

Länk till rapporten.
Länk till pressreleasen med mer information.