Unga förebilder utbildade i konflikthantering och medling

Nyhet
Postad den 2019 M06 3 11:17
Unga Fredsbyggare
Husby
Upplands-Bro

Unga fredsbyggare samlade under fyra dagar utvalda inflytelserika unga vuxna från Järva och Bro för en utbildning i konflikthantering och medlande kommunikation – Dialogue for peaceful change.

Detta är startskottet för ett nytt nätverk i Järva med representation från flera olika delar av samhället. Nätverket finns till för att stärka varandra i det viktiga arbetet mot att unga hamnar i destruktiva sammanhang. Förutom att föra dem samman för att utbyta erfarenheter har de även utbildats i metoden Dialogue for Peaceful change (DPC). DPC är en internationellt beprövad metod från Nordirland som stärker fredsbyggare i att förstå hur konflikter fungerar, hur de kan analyseras och vad vi kan göra för att skapa en fredlig förändring.

Det vi vill är att unga fredsbyggare från hela Sverige går den här utbildningen och sedan får möjligheten att träffa varandra i ett nationellt nätverk med fokus på konflikthantering, samverkan och långsiktigt hållbara och fredligare samhället.

Under helgen framkom vikten av att civilsamhälle, kommun, polis och andra myndigheter talar samma språk kring dessa frågor. Med denna satsning är tanken att hela samhället ska kunna dra nytta av kompetensen som unga besitter i hur deras områden ska kunna bli tryggare och mer inkluderande.

”Är på en av de bästa utbildningarna jag varit på. Råder varenda kommun att låta sina fritidsledare, lärare etc att gå denna kurs som heter DPC ”Dialogue for peaceful change”. En kurs i konflikthantering med fantastiska metoder. Den grundades under konflikterna i Nordirland och har lärts ut i länder över hela världen. Vi fritidsledare, lärare och andra som arbetar i olika orter möter i princip exakt samma problem över hela landet. Därför är ett gott samarbete i hur man motverkar problemen ytterst viktig.”
— Deltagare från Järva