Unga Fredsbyggare har deltagit i en internationell arbetsgrupp om hur man går från våld till fred

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-06-01
verksamhet Medling och konfliktlösning

Under hösten 2020 deltog vi i en diskussionsserie om hur olika samhällen har gjort för att gå från våldsamheter till att bygga upp ett fredligt samhälle igen. Samtalet arrangerades av fredscentret Corrymeela på Nordirland, som vi har haft tät kontakt med under projektets gång.

I gruppen ingick allt i från forskare till polischefer och representanter från civilsamhället. De kom från USA, Nordirland, Storbrittanien, Skottland och Sverige och tog med sig erfarenhet och forskning från Rwanda, Jemen och sina hemländer. Projektledare för Unga Fredsbyggare, Sarah Dolah, deltog och berättade om hur vi har arbetat med att möjliggöra för unga att skapa fred genom våra aktiviteter under de senaste 3 åren.

Många olika ämnen togs upp. En forskare delade med sig av sin research från Rwanda på över 200 så kallade ”genocidairer”, personer som deltagit i folkmord och blivit fängslade. Hon tittade på hur deras samhällen gjorde för att återintegrera dessa personer när de släpptes från fängelset, 20 år efter folkmordet i Rwanda. Även om folkmord är långt ifrån något vi sett i Sverige så fanns det många paralleller till vårt arbete på Fryshuset: Hur underlättar man för samhället att acceptera och förlåta de som begått brott eller mord, efter det att de har suttit av sitt straff? Och varför är det viktigt för fred?

En polis från Skottland berättade om hur man arbetat med att minska det dödliga våldet i Glasgow, som ett tag kallades för ”Europas mordhuvudstad”. Ett effektivt arbete har gjorts där man har samarbetat mellan polisen, civilsamhället, socialtjänst och andra aktörer på ett unikt sätt. Det har lett till att morden minskat drastiskt.

Corrymeela har väldigt lång erfarenhet av att välkomna människor från alla delar av världen för att dela erfarenheter om hur man kan bygga fred. Det märktes att de är experter på att stå värd för viktiga samtal – en stor utmaning när man måste göra det på Zoom – för på något vis flöt varje session på 2 timmar förbi otroligt snabbt, och vi fick möjlighet att lära av varandra i en miljö som var både trygg och utmanande, med mycket värme och humor. En stor bedrift, då vi alla nu vet hur svårt det är att skapa digitala möten som känns meningsfulla och inspirerande!

Resultatet blev en rapport som beskriver lärdomarna vi drog från varandras presentationer om hur man går från våld till fred.

Den går att läsa här.

På sida 21 kan du läsa om Sarah Dolahs bidrag i diskussionen där hon berättar om hur Fryshuset har arbetat med att skapa en tryggare och fredligare vardag för unga sedan 1984.