Ungas egna lösningar för ett tryggare samhälle

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-10-28
plats Hammarby Sjöstad

we_change och Länsförsäkringar Stockholm samlade 360 gymnasieelever för att skapa lösningar för ett tryggare och mer socialt hållbart Stockholm.

Sista onsdagen i september genomfördes Globala målen-dagen på Fryshuset i Stockholm. Dagens moderator från we_change, Tina Brahimzadeh, inledde dagen i ett rasande tempo och ingen på plats i Klubben i Hammarby sjöstad kunde missa att känna kraften i att du som ung kan göra skillnad och vara med och påverka framtiden. Det är också det som är temat för Globala målen-dagen – ett event anordnat av Fryshusets verksamhet we_change och Länsförsäkringar Stockholm. Dagen innehöll förutom inspirationsföreläsningar och interaktivt panelsamtal även workshops – allt för att inspirera och uppmuntra unga att reflektera kring sin egen möjlighet att bidra till en positiv förändring i samhället.

I utvärdering av dagen ser vi att fler elever uppger att de vet hur de som individ kan påverka samhället (från 46 % till 58 %) vilket är ett glädjande resultat.

Vi har frågat en elev och deltagarna i panelen vad de tar med sig från dagen.

Upplever du att du som individ kan påverka samhället?

– Jag skulle säga att vare enskild person har möjlighet att påverka samhället och att alla behöver göra något för att påverka. Man kan inte bara sitta stilla och titta på man måste ta del. Det finns mycket man kan göra som individ för att påverka samhället både ur ett positivt och negativt perspektiv, säger Victor Äijä, elev 21EK Fryshuset Gymnasium.

Hur ser Länsförsäkringar Stockholm på sin roll i att skapa ett tryggare och mer socialt hållbart Stockholm?

– Vi vill vara med och samverka med olika aktörer och med den kraften engagera och inspirera. Vi kan bidra genom att möjliggöra, och gör vi genom olika partnerskap, där Fryshuset är ett exempel på samarbete, säger Johanna Herrmann, Chef marknad och kommunikation Länsförsäkringar Stockholm.

När du tänker på unga och deras upplevda trygghet utifrån ditt arbete och vad du brukar möta i det – vad tar du med dig från dagen?

– Jag gillade siffrorna, det var positivt att dagens deltagare kände trygghet. Jag tar också med mig att det är svårt att veta vem som ska ta ansvar för att skapa trygghet. En annan sak som är viktig är att våga känna att jag som individ kan bidra i det arbetet och att inte bara tänka att det är andra som har ansvar för det (tex. polisen). Jag vill också lyfta att vi har förväntningar på er ungdomar – ni har inte frikort utan också ett ansvar för detta arbete, säger Martin Lazar, Polis och grundare PAR.

Vad tycker du är viktigast för Fryshuset att fokusera på när det gäller att skapa ett tryggare samhälle för unga?

– En av nycklarna för ett tryggare Stockholm är att unga själva får vara med och bidra med sina egna idéer, tankar och kreativa koncept. Det bygger både värde för unga själva och för samhället i stort. Det ligger helt i linje med Fryshusets anda, säger, Anja Frey, chef för Fryshuset Stockholm.

Vad tycker du är svårast i ditt arbete med att skapa förändring, vad är högst på din önskelista?

– Det svåraste är att skapa och bygga tillit till de personer jag möter i mitt arbete, många har inget förtroende för samhället. Det är det jag kämpar för! Också viktigt att nå föräldrarna och familjen för att kunna göra skillnad för unga. Jag önskar också att människor fick mer hjälp från till exempel kommun och stat, som det är nu känner jag att det är vi i civilsamhället som tar en stor del av detta arbete, säger Soha Abass, grundare Ung & Trygg.

Långsiktigt samarbete

Sedan 2014 har Länsförsäkringar Stockholm genom sitt partnerskap med Fryshuset engagerat sig för att unga ska få möjlighet att genom sina passioner förändra världen. Globala målen-dagen är en del av vårt samarbete – läs mer om Länsförsäkringar Stockholms hållbarhetsarbete här: Vi stödjer Fryshuset – Länsförsäkringar Stockholm (lansforsakringar.se)  och mer om we_change här: https://we-change.se/

Medverkande på scen på bilden ovan: Tina Brahimzadeh, moderator från we_change, Martin Lazar, Polis och grundare PAR, Johanna Herrmann, Chef marknad och kommunikation Länsförsäkringar Stockholm, Anja Frey, chef för Fryshuset Stockholm och Soha Abass, grundare Ung & Trygg

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår