Vi Behövs kraftsamlar i kristider

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2020-4-17
verksamhet Vi Behövs plats Husby plats Göteborg

I helgen gav sig ungdomarna från Fryshusets projekt Vi Behövs ut i Järvaområdet för att informera om coronaviruset och Covid-19 på olika språk. Det bjöds även på handsprit och man delade ut matlådor till äldre.

– Idag är vi i Rinkeby och delar ut information om Corona till riskgrupper. En insats som ska förebygga smittspridningen av Covid 19 i Södra Järva. Idag är första dagen som våra ungdomar är ute och jobbar, de är med i Vi Behövs-gruppen som ska utbildas till en samhällsresurs i krisberedskap. Det känns fantastiskt, sa Aweis Abdulkadir som är ledare för gruppen.

Vi Behövs bedrivs av Fryshuset i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med syfte att utbilda unga i krisberedskap och öka deras vilja att delta som en resurs vid kriser i sitt lokalsamhälle. Ett syfte som blivit oväntat aktuellt i och med Coronakrisen.

– Jag är stolt och det glädjer mig att jag kan hjälpa andra utsatta föräldrar, mammor och pappor i utsatta områden. Ge dem information, vi ligger lite efter, säger en av ungdomarna i projektet.

Vi Behövs finns även representerat med ungdomsgrupper i Östra Göinge och Göteborg och arbetet med att starta upp grupper i Malmö och Nybro/Torsås har påbörjats. Göteborgsgruppen diskuterar just nu hur de ska sprida information om Corona och motverka sociala oro i sina lokalsamhällen.

– Jag har en väldigt språkstark grupp som skulle kunna nå många individer ibland annat Hammarkullen och Bergsjön där många av dem bor, säger Johanna Lindgren som är ledare för ungdomarna i Göteborg.

Ungdomarnas lön och maten bekostades av Tillväxtcenter, ett projekt som möjliggjorts av familjen Erling-Perssons stiftelse.

Stockholmdirekt skriver om insatsen: https://www.stockholmdirekt.se/ettsthlm/vara-foraldrar-blir-stolta-nar-vi-gor-en-insats-for-omradet/reptdr!Vz36BVw7WaBbMTj@ukOMRQ/

Mer om projektet på fryshuset.se/vi-behovs/
Foto: Ali Lorestani / TT

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.