image

Anders Carlbergs Minnespris

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” – Anders Carlberg

ANDERS CARLBERG

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva.

Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla Anders Carlbergs minne skapades en minnesfond. 2016 valde Fryshuset att aktivera minnesfonden, genom att för första gången dela ut ett stipendium och hederspriser till personer som verkat i Anders Carlbergs anda.

MINNESPRISET

Priset ska gå till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders Carlberg levde i och stod för. Priset delas ut dels som två hederspriser och dels som ett stipendium.

Genom priset hålls Anders Carlbergs minne vid liv och hans gärning lever vidare. Fryshuset önskar även med priset inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Priset delas ut under högtidliga former på Fryshuset i Stockholm i november. Vid premiären 2016 delades priset ut av Kung Carl XVI Gustav.

Hederspris delas ut till två personer:

Årets påverkare – en offentlig person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Årets revanschist – en person som trots motgångar, eller som saknat självklara förutsättningar för framgång, styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg-anda.

Stipendiet på 15 000 sek, till personlig utveckling, delas ut till:

Årets unga förebild – en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för en eller flera unga, eller som har lyft fram en för unga viktig samhällsfråga, och därmed är en förebild i sann Anders Carlberg-anda.

När juryn så anser delas ett hederspris ut för ”Livsgärning”

NOMINERINGAR 2022

Anders Carlbergs Minnespris 2022 delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Hammarby sjöstad onsdagen den 10 november klockan 13.30-15.00.

Mejla din nominering till carin.balfe-arbman@fryshuset.se med namn på personen samt en kort motivering till varför hen nomineras till priset. Personen som nomineras får för närvarande inte vara anställd av eller verksam inom Fryshuset. Sista datum för nomineringar är 25 augusti.

JURYN

Juryn ska bestå av minst åtta personer: Fryshusets vd; En ung person; En politiker; En andlig ledare; En representant från näringslivet; En idrottsprofil, En representant för kulturlivet och en medierepresentant. Juryn har valts ut med en tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör (vilande); Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Ibbi Chune, ung representant för 2022. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset.

Vi vill tacka tidigare års jurymedlemmar för deras insatser: Rahwa Dagnew, Beatrice Clarke, Alexandra Mörner och Thabo Motseiloa. 

Greta Thunberg när hon tog emot Anders Carlbergs minnespris 2018
Greta Thunberg var Årets unga förebild 2018

 


ÅRETS PRISTAGARE 2021

Årets påverkare: Nicolas Lunabba
Årets revanschist: Khaddi Sagnia
Årets unga förebild: Tousin ”Tusse” Chiza
Årets hederspris för livsgärning: Suzanne Osten 

Här kan du se årets fyra fantastiska pristagare ta emot sina priser:

PRISUTDELNINGEN
Prisutdelningen ägde rum i Klubben på Fryshuset i Stockholm den 10 november 2021. Konferencier var Liam Sallmander och Dina Alami, medverkade gjorde även Mikael Solfors, Lawen Redar och Tjia Torpe från juryn, Fryshusets vd Johan Oljeqvist. För tal stod John Carlberg och spoken word Farhiya Feysal. Dans och musik presenterade av dansare från Dancenters yrkesdansarutbildning årskurs 2, samt artisterna Joe Xu och Maria Johansson Josephsson.

Se ett sammandrag av prisutdelningen nedan:

Klicka här för att se hela prisutdelningen med pristagare, artister och allt.

 


TIDIGARE ÅRS PRISTAGARE

 

Pristagarna 2020

Pristagare 2020

Årets påverkare: Jason Diakité
Årets revanschist: Deqa Abukar och Amal Said
Årets unga förebild: Ibbi Chune Jogestrand, 22 år 
Livsgärning: Gösta Vestlund (postumt)

 


Pristagarna 2019

Pristagare 2019

Årets påverkare: Janne Andersson
Årets revanschist: Sherihan ”Cherrie” Hersi
Årets unga förebild: Hamza Mostafa, 22 år
Livsgärning: Margot Wallström

Läs mer om pristagarna

 


Pristagarna 2018

Pristagare 2018

Årets påverkare: Alexandra Pascalidou
Årets revanschist: Abel Abraham
Årets unga förebild: Greta Thunberg, 15 år
Hederspris för livsgärning: Hédi Fried

Läs mer om pristagarna!

Intervju med Greta Thunberg i skoltidningen

 


Pristagarna 2017

Pristagare 2017

Årets påverkare: Linnéa Claeson
Årets revanschist: Babak Azarmi
Årets unga förebild: Alejandro Sinisalo, 21 år
Hederspris för livsgärning: Emerich Roth

Läs en artikel om Emerich Roth

 


Pristagare 2016

Årets påverkare: Laleh Pourkarim
Årets revanschist: Mohamed Abubaker
Årets unga förebild: Athir Albadri, 22 år

 


VEM BLIR 2022 ÅRS PRISTAGARE?

Välkommen att nominera ditt förslag! Skriv namn och gärna en motivering med tips på länkar och liknande. Maila till juryns sekreterare carin.balfe-arbman@fryshuset.se. Vi vill ha ditt förslag senast den 15 augusti 2022. 

 

OM FRYSHUSET

Fryshuset gör det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen! Fryshuset skapar gemenskaper där unga syns, hörs och räknas. På denna grund bedrivs idag ett 60-tal olika verksamheter inom områdena: Skola, Ungdomskultur, Föredöme och framtidstro samt Arbete och entreprenörskap.

Fryshuset finns idag med egna verksamheter i bland annat Stockholm, Husby, Skärholmen, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borlänge, Nybro och Östra Göinge, och har även internationell verksamhet. Stiftelsen Fryshuset är en religiöst och politiskt oberoende organisation.

 

PRESSKONTAKT

För pressinformation, intervjuer med pristagarna, pressbiljetter, etc. kontakta gärna Carin Balfe Arbman, kommunikationschef, Fryshuset, tel 070-633 35 08, carin.balfe-arbman@fryshuset.se

 


SE PRISUTDELNINGEN 2020

Se ett sammandrag från 2020 års prisutdelning:

Läs mer om pristagarna nedan. Medverkande artister: Kadiatou, elever från DansCenters yrkesdansarutbildning, dansgruppen Moves1, Moltas Åhs och Elias Tegbjer. Moderator: Liam Sallmander. 

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår