image

Anders Carlbergs Minnespris

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” – Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva.

Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla Anders Carlbergs minne skapades en minnespris för att lyfta och hylla personer som verkar i Anders Carlbergs anda. 2016 delades minnespriset ut första gången.

Minnespriset

Priset ska gå till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders Carlberg levde i och stod för. Priset delas ut dels som två hederspriser och dels som ett stipendium.

Genom priset hålls Anders Carlbergs minne vid liv och hans gärning lever vidare. Fryshuset önskar även med priset inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Priset delas ut under högtidliga former på Fryshuset i Stockholm i november. Vid premiären 2016 delades priset ut av Kung Carl XVI Gustav.

Hederspris delas ut till två personer:

Årets påverkare – en offentlig person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Årets revanschist – en person som trots motgångar, eller som saknat självklara förutsättningar för framgång, styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg-anda.

Stipendiet på 15 000 sek, till personlig utveckling, delas ut till: Årets unga förebild – en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för en eller flera unga, eller som har lyft fram en för unga viktig samhällsfråga, och därmed är en förebild i sann Anders Carlberg-anda.

När juryn så anser delas ett hederspris ut för ”Livsgärning”

Anders Carlbergs Minnespris 2022 delades ut vid en ceremoni på Fryshuset i Hammarby Sjöstad torsdagen den 10 november. Hela eventet livestreamades och kan ses här. 

Pristagare 2022

Påverkare: Sakariya Hirsi
Revanschist: Fatemeh Khavari
Ung förebild: Hani Bilal
Livsgärning: Antje Jackelén

Kommentar till domen mot Hani Bilal
Vi har fått information den 20 mars om att Hani Bilal dömts till fängelse i tre år, för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med påskupploppen i Örebro våren 2022.
Bilal tilldelades utmärkelsen dels för sitt fleråriga arbete med unga i utanförskap, dels för den fredliga manifestation han anordnade efter påskupploppen i Örebro våren 2022.
Juryn kommer nu att samlas för att fatta beslut om konsekvenserna av domen.

Juryn

Juryn ska bestå av minst åtta personer: Fryshusets VD; En ung person; En politiker; En andlig ledare; En representant från näringslivet; En idrottsprofil, En representant för kulturlivet och en medierepresentant. Juryn har valts ut med en tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg.

Juryn för 2022 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör (vilande); Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Ibbi Chune, ung representant för 2022, och tidigare pristagare. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman.

Vi vill tacka tidigare års jurymedlemmar för deras insatser: Rahwa Dagnew, Beatrice Clarke och Alexandra Mörner.


Tidigare års pristagare

Pristagare 2021

Påverkare: Nicolas Lunabba
Revanschist: Khaddi Sagnia
Ung förebild: Tousin ”Tusse” Chiza
Hederspris för livsgärning: Suzanne Osten 

 


 

Pristagarna 2020

Pristagare 2020

Påverkare: Jason Diakité
Revanschist: Deqa Abukar och Amal Said
Ung förebild: Ibbi Chune Jogestrand, 22 år 
Livsgärning: Gösta Vestlund (postumt)

 


Pristagarna 2019

Pristagare 2019

Påverkare: Janne Andersson
Revanschist: Sherihan ”Cherrie” Hersi
Unga förebild: Hamza Mostafa, 22 år
Livsgärning: Margot Wallström

Läs mer om pristagarna

 


Pristagarna 2018

Pristagare 2018

Årets påverkare: Alexandra Pascalidou
Årets revanschist: Abel Abraham
Årets unga förebild: Greta Thunberg, 15 år
Hederspris för livsgärning: Hédi Fried

Läs mer om pristagarna!

Intervju med Greta Thunberg i skoltidningen

 


Pristagarna 2017

Pristagare 2017

Årets påverkare: Linnéa Claeson
Årets revanschist: Babak Azarmi
Årets unga förebild: Alejandro Sinisalo, 21 år
Hederspris för livsgärning: Emerich Roth

Läs en artikel om Emerich Roth

 


Pristagare 2016

Årets påverkare: Laleh Pourkarim
Årets revanschist: Mohamed Abubaker
Årets unga förebild: Athir Albadri, 22 år

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår