image

Anders Carlbergs Minnespris

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” – Anders Carlberg

PRISUTDELNINGEN

Se ett sammandrag från 2020 års prisutdelning:

Läs mer om pristagarna nedan. Medverkande artister: Kadiatou, elever från DansCenters yrkesdansarutbildning, dansgruppen Moves1, Moltas Åhs och Elias Tegbjer. Moderator: Liam Sallmander. 

ANDERS CARLBERG

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde, de som inte ens trodde på sig själva.

Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla Anders Carlbergs minne skapades en minnesfond. 2016 valde Fryshuset att aktivera minnesfonden, genom att för första gången dela ut ett stipendium och hederspriser till personer som verkat i Anders Carlbergs anda.

MINNESPRISET

Priset ska gå till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders Carlberg levde i och stod för. Priset delas ut dels som två hederspriser och dels som ett stipendium.

Genom priset hålls Anders Carlbergs minne vid liv och hans gärning lever vidare. Fryshuset önskar även med priset inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Priset delas ut under högtidliga former på Fryshuset i Stockholm i november. Vid premiären 2016 delades priset ut av Kung Carl XVI Gustav.

Hederspris delas ut till två personer:

Årets påverkare – en offentlig person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Årets revanschist – en person som trots motgångar, eller som saknat självklara förutsättningar för framgång, styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg-anda.

Stipendiet på 15 000 sek, till personlig utveckling, delas ut till:

Årets unga förebild – en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för en eller flera unga, eller som har lyft fram en för unga viktig samhällsfråga, och därmed är en förebild i sann Anders Carlberg-anda.

När juryn så anser kan hederspris delas ut för ”Livsgärning”

JURYN

Juryn ska bestå av minst åtta personer: Fryshusets vd; En ung person; En politiker; En andlig ledare; En representant från näringslivet; En idrottsprofil, En representant för kulturlivet och en medierepresentant. Juryn har valts ut med en tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg.

Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman, kommunikationschef.

Vi vill tacka tidigare års jurymedlemmar för deras insatser: Beatrice Clarke, idrottsprofil. Alexandra Mörner, näringslivsprofil. Thabo Motseiloa, medieprofil.

Greta Thunberg när hon tog emot Anders Carlbergs minnespris 2018

VEM BLIR 2021 ÅRS PRISTAGARE?

Välkommen att nominera ditt förslag! Skriv namn och gärna en motivering med tips på länkar och liknande. Maila till juryns sekreterare carin.balfe-arbman@fryshuset.se. Vi vill ha ditt förslag senast den 21 augusti 2021. 

TIDIGARE PRISTAGARE

2020

Årets påverkare: Jason Diakité
Årets revanschist: Deqa Abukar och Amal Said
Årets unga förebild: Ibbi Chune Jogestrand, 22 år 
Livsgärning: Gösta Vestlund 

Pristagarna 2020

2019

Årets påverkare: Janne Andersson
Årets revanschist: Sherihan ”Cherrie” Hersi
Årets unga förebild: Hamza Mostafa
Livsgärning: Margot Wallström

Pristagarna 2019

2018

Årets påverkare: Alexandra Pascalidou
Årets revanschist: Abel Abraham
Årets unga förebild: Greta Thunberg, 15 år
Hederspris för livsgärning: Hédi Fried

Pristagarna 2018

2017

Årets påverkare: Linnéa Claeson
Årets revanschist: Babak Azarmi
Årets unga förebild: Alejandro Sinisalo, 21 år
Hederspris för livsgärning: Emerich Roth

Pristagarna 2017

2016

Årets påverkare: Laleh Pourkarim
Årets revanschist: Mohamed Abubaker
Årets unga förebild: Athir Albadri, 22 år

 

OM FRYSHUSET

Fryshuset gör det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen! Fryshuset skapar gemenskaper där unga syns, hörs och räknas. På denna grund bedrivs idag ett 60-tal olika verksamheter inom områdena: Skola, Ungdomskultur, Föredöme och framtidstro samt Arbete och entreprenörskap.

Fryshuset finns idag med egna verksamheter i bland annat Stockholm, Husby, Skärholmen, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borlänge, Nybro och Östra Göinge, och har även internationell verksamhet. Stiftelsen Fryshuset är en religiöst och politiskt oberoende organisation.

PRESSKONTAKT

För pressinformation, intervjuer med pristagarna, pressbiljetter, etc. kontakta gärna Carin Balfe Arbman, kommunikationschef, Fryshuset, tel 070-633 35 08, carin.balfe-arbman@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår