image

Opinion

Unga som saknar framtidshopp och som inte känner att de behövs är de stora förlorarna idag och i framtiden. Vi vill därför särskilt lyfta tre frågor: ungas sociala trygghet, ungas psykiska hälsa och ungas möjligheter till sysselsättning, i form av arbete, studier och en meningsfull fritid. Tillsammans skapar vi hopp!

Fryshusets fokus i opinionsfrågor

Coronakrisen har påverkat unga akut, och kommer att fortsätta att göra så under lång tid framöver. Vi ser just nu ett ännu större behov av långsiktiga lösningar, samtidigt som många kommuner och stadsdelar drar in på viktiga resurser till barn och unga. Neddragningarna kommer att ge konsekvenser för hela samhället, men vi vet att det kommer att slå särskilt hårt mot de unga som växer upp i våra socioekonomiskt svaga områden och som upplever att de inte har samma livschanser som andra. Unga som saknar framtidshopp och som inte känner att de behövs är de stora förlorarna idag och i framtiden. Vi vill därför särskilt lyfta tre frågor:

  • ungas sociala trygghet
  • ungas psykiska hälsa
  • ungas möjligheter till sysselsättning, i form av arbete, studier och en meningsfull fritid

Politikerträffar

Välkommen till en informationsträff om ungas situation i Sverige! Vi kommer att berätta om hur vi på Fryshuset arbetar med att möta både de akuta och de långsiktiga behov vi ser bland unga idag, liksom vilka utmaningar vi ser i vårt arbete. Du får under en informativ timme en dagsaktuell uppdatering om Fryshusets verksamheter i hela landet och om situationen för unga just nu. Det finns även utrymme för diskussion och frågor i anslutning till träffen. Träffarna vänder sig till politiker och tjänstemän på alla nivåer.

De träffar vi arrangerade på distans under våren var mycket uppskattade och många önskade få en ny möjlighet att träffa oss, så därför arrangerar vi nu två nya möten under hösten. Välj mellan följande tider:

Måndagen den 12 oktober
Möte över Teams klockan 17.00 -18.00

Fredagen den 16 oktober
Möte över Teams klockan 9.00 – 10.00

Mötena sker digitalt via Teams. Vi skickar en inbjudningslänk. OSA gärna så snart som möjligt, men senast en dag innan det möte du vill delta i, till kommunikationschef Carin Balfe Arbman på carin.balfe-arbman@fryshuset.se eller ring på tel. 070-633 35 08.

Rapporter och undersökningar

Rapporten ”Civilsamhället i Orten”, våren 2020
”Civilsamhället i orten – Fryshusets roll som systempåverkare och byggare av socialt kapital i Husby”
Av: Eva Nilsson-Lundmark och Ingvar Nilsson.
Rapporten är finansierad av Gålöstiftelsen.

Ladda ner rapporten här:
Rapport Civilsamhället i Orten av Nilsson Lundmark 2020

White Paper: ”Så förhindrar vi att unga hamnar i gängkriminalitet”, februari 2020
White Paper med policyrekommendationer från konferensen ”Den första som såg mig var en gängledare” på Fryshuset i Hammarby Sjöstad 17 februari 2020. Seminariet arrangerades av Unga Fredsbyggare och Institutet för demokrati och dialog IDEDI, båda verksamheter inom Fryshuset.

Länk till UR:s inspelning av seminariet.


Ladda ner rapporten här:
White paper konferens Den första som såg mig var en gängledare 17 feb 2020

Debattartiklar

Här lägger vi in debattartiklar som vi har skrivit eller medverkat till. Kompletteras.

Pressrum

I vårt pressrum på Mynewsdesk finns aktuella pressreleaser, pressbilder och annan information för nedladdning.
Länk till pressrum

Presskontakt

Carin Balfe Arbman, kommunikationschef, Fryshuset, tel. 070-633 35 08, carin.balfe-arbman@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår