Story

Hur känns det att få priset som årets unga förebild?
– Det känns jätteroligt och jag känner mig väldigt hedrad. Jag blev lite mållös när de ringde mig och berättade att jag skulle få priset. Fryshuset är ju något speciellt och jag har länge haft olika kopplingar till Fryshuset. Jag gick i högstadiet i Fryshusets skola i Hammarby sjöstad och för två år sedan var jag med och ledde ett event som hette ”Mer än bara skitsnack”. Det var en kväll för att lyfta ungas potential och kreativitet i förorten. Sedan har jag gjort lite andra projekt som DJ och haft workshops, så det känns väldigt speciellt att få ta emot det här priset från Fryshuset.

Vad ligger bakom ditt engagemang?
– Jag har alltid varit en person som varit intresserad och insatt i samhällsfrågor. Jag är svart och min familj är svarta så när BLM (Black Lives Matter) började komma upp var det självklart för mig att uppmärksamma det här också. Svartas rättigheter och att stå upp mot rasism har alltid varit en hjärtefråga för mig.

– Demonstrationen som hölls i våras kom faktiskt upp av en slump. Vi var några som samlades och att det skulle bli så många var inget vi visste från början. I samband med demonstrationen gjorde vi även en BLM Stockholm Instagram-sida. Den använder vi även efter demonstrationen som en plattform till att lyfta och informera om viktiga delar inom ämnet.

Hur hittar du kraft att fortsätta?
– Mycket kraft får jag från folk runt omkring mig. Människor som stöttar och visar sin solidaritet. Det betyder mycket att se och känna av att det finns många som stöttar en. Att man har uppbackning. Det här med Black Lives Matter är ju något som inte kommer att gå över direkt. Jag kommer ju alltid vara svart så därför är det inget som någonsin kommer stanna av, utan man får fortsätta stå upp för det som är rätt och tro på att det behövs.

Vad har du själv för förebilder?
– Det finns jättemånga runtomkring mig som jag ser som förebilder. Det är vänner och familj. Jag har haft många starka kvinnor att se upp till som min mamma och min syster. En nära familjevän är Seinabo Sey som också var redaktör för det nummer av tidningen Style by som jag var modell på. Hon inspirerar mig. Och Fanna och Amie, som driver Raseriet-podden, har jag också haft runt mig, så det är lätt att bli inspirerad av alla dessa starka personer.

– Jag jobbar även med ungdomar på en fritidsgård i Skarpnäck, där jag också växte upp, och de inspirerar mig också, liksom alla andra människor man träffar på under livets gång.

Har du något tips till andra unga som ser och upplever orättvisor?
– Inget konkret tips utan det är mer att man kan organisera sig på så många olika sätt. Att diskutera och ifrågasätta är väldigt bra. Unga idag är redan så bra på det, man köper inte vad som helst. Så man ska aldrig sluta med det utan fortsätta ha det ifrågasättande perspektivet med.

Vad gillar du att göra på fritiden?
– Jag har DJ-at mycket och haft spelningar, det är jätteroligt. Jag gillar även att hänga med vänner och familj, och så älskar jag att resa.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har kommit in på en utbildning till socialpedagog som börjar i vår. Jag vill ju arbeta med socialt arbete på ett eller annat sätt. Sedan frilansar jag även som modell så det vill jag gärna fortsätta med. Det är ganska nytt med modellandet, jag var med och gjorde en reklam och sedan hörde de av sig från min agentur och undrade om jag ville göra fler uppdrag. Med det hoppas jag kunna vara med i en normalisering av plus size-modeller och tjejer över huvud taget. Om man tänker tillbaka i tiden hade ingen kunnat tänka sig det, men jag vill visa andra unga tjejer att man inte behöver vara vit och smal för att kunna vara modell.

Av: Miriam Linné/Fryshuset
Foto: Art by Esse

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället. Läs mer om 2020 års pristagare här.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår