Story

– Att få det här priset betyder väldigt mycket eftersom jag alltid önskat att få vara med i en förändring. Samtidigt känns det konstigt, för det är det första individuella priset som jag får. Men det är för mig och för alla som har varit med på denna resa, alla som stöttat när vi startade fram till där vi är idag. Det känns mäktigt och jag är tacksam.

Sakariya Hirsi är medgrundare till initiativet Kollektiv sorg, som från början var en kampanj som lanserades med Amnesty International. Kampanjen lyfte det stora problemet med gatuvåld och skjutningar i Sverige genom ett öppet brev riktat till samhället. Från början var det bara Sakariya och hans vän Josef Farhan som arbetade med Kollektiv sorg, men idag är det ett nationellt nätverk som består av unga människorättsaktivister och konstnärer.

– Efter att kampanjen tog fart och diskussionerna om gatuvåldet och skjutningarna ökade kändes det som att så mycket vilade på våra axlar. Andras berättelser om hur gatuvåldet påverkar dem är ett stort förtroende och vi visste inte hur vi skulle ta hand om allting. Så vi tog en paus ett par månader, men sedan kände vi att vi inte kunde släppa det här, men vi måste hitta nya sätt att driva frågan. Vi annonserade på sociala medier att vi sökte nya medlemmar och förra året kunde vi starta en nationell arbetsgrupp.

Sakariya är inte enbart verksam som aktivist, utan också som poet. Han fastnade för spoken word efter en skolavslutning på högstadiet.

– Min lärare pushade på att jag skulle hålla ett tal på nians skolavslutning och till slut gjorde jag det. När jag såg reaktionerna på talet och hur det togs emot så förstod jag hur texter och det sätt man läser upp dem på kan väcka reaktioner. Så då fortsatte jag utveckla det och fastnade för spoken word. Det blev mitt sätt att bearbeta allt som händer i livet, från kärlek till gatuvåld.

Just nu pågår utställningen Vad händer när vi inte längre kan gråta? i Botkyrka konsthall. Utställningen tar avstamp i Kollektiv sorgs arbete och Sakariya medverkar själv i den.

– Mina två dikter förklarar varför jag jobbar med Kollektiv sorg. I en dikt frågar jag min mamma hur många vi känner vars barn har gått bort till följd av gatuvåldet och hennes svar är: för många. Utställningen speglar varför Kollektiv sorg finns och varför vårt arbete måste få utrymme i det offentliga rummet.

I framtiden hoppas Sakariya att Kollektiv sorg inte ska behövas.

– Min drivkraft är förändring och mitt mål är att våldet ska upphöra och att vi ska få sörja och bearbeta traumat. Tills vi kommer dit kommer jag fortsätta pusha för frågor som handlar om hur våldet påverkar hela samhället.

Om Anders Carlbergs Minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Foto: Abdulmejid Denkeli