I januari 2019 började Leymuun jobba som utbildningsansvarig för BACKA, Elektra och United Sisters på Fryshuset. Hon ville jobba med det hon brinner för, tjejer och jämställdhet, och av en ren lyckoträff upptäckte hon att just den tjänsten var ledig här. Intresset har följt med från hennes uppväxt, där lärarna ständigt uppmuntrade killarna medan tjejerna fick höra att de hela tiden skulle vara duktiga och tysta. 

Leymuun, som menar att Fryshuset är en dynamisk plats där mycket händer och man hela tiden jobbar väldigt nära målgruppen, tycker att jobbet är jättekul. Ibland till och med för kul. Det kan bli svårt vissa gånger att stanna upp och ta en sak i taget, att inte glömma bort sig själv när hon ständigt vill hjälpa så många som möjligt. Ändå vill hon dra det ännu längre; i framtiden skulle hon vilja göra mer för sitt hemland Somalia och stärka de tjejer och kvinnor som bor där. Speciellt eftersom det är de som drabbas värst av det pågående inbördeskriget. 

Men det är inte bara tjejer som ligger henne varmt om hjärtat. När hon är ledig passar hon helst på att umgås med sina småbröder, som alltid kan få henne att känna sig som ett barn igen. Det bästa hon vet, förutom att hjälpa andra, är just att vara med de hon älskar, som sina vänner och sin familj. Människor som får henne att må bra. Förutom det älskar hon att lyssna på musik och dansa. Det blir också en och annan tur till Barcelona, ett av de bästa resmålen om hon själv får välja. Där kan hon tillsammans med sina brorsor supporta favoritfotbollslaget på hemmaplan. Annars funkar det lika bra med en match mellan de tre syskonen på den egna hemmaplanen.  

Inspirationen kommer dock inte bara från hennes bröder, utan också från andra håll i familjen.

– Jag har präglats av hur mycket mer min mamma som kvinna har fått kämpa, hur svårare det är för kvinnor i flykt. Just för att min mamma är en så stark person har det inspirerat mig att bygga och stärka kvinnor och tjejer, till att våga ta mer plats och backa varandra! Därför arbetar jag med det jag gör idag, för min mamma, min lillasyster och alla andra starka kvinnor i mitt liv som inspirerar mig.

Leymuun är en av eldsjälarna som har sökt sig till Fryshuset för att hon känner att hon har så mycket att ge. Nu vill hon använda det till att möjliggöra för unga att nå sina drömmar. 

 

Text och foto: Moa Linder

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår