– Min Fryshus-resa började när jag gick i sjuan. Då fick vi besök av två ledare från Fryshuset Göteborg som berättade om vilka verksamheter som finns och hur man kan engagera sig. Det lät så intressant för mig som alltid har varit intresserad av hedersrelaterade frågor så jag började på Elektras ungdomsutbildning som just tar upp sådana ämnen. Trots att heder är en stor del utav mångas vardag och liv var det under Elektras träffar de enda tillfällena som de ämnena kom upp. Vi pratade om normer, respekt och samhället i stort. Det gav mig mycket kunskap och en trygghet i att veta mer och att det fanns så mycket att lära sig. Nu fyra år senare är jag själv ungdomsledare på Fryshuset. Jag jobbar både på Öppet Fryshus och i Elektra genom att hålla i utbildningarna.

Vad innehåller utbildningen och hur möter ni heder i vardagen?
– Utbildningen har ett väldigt brett innehåll och alla ämnen som togs upp kunde man koppla till varandra. Mänskliga rättigheter och framför allt hedersfrågor var något som vi diskuterade mycket. Många har ofta en viss bild av vad heder är och genom det så kan man missa mycket eftersom man tror att det fungerar på ett visst sätt. Att kunna prata med andra, ta bort tabun och få ut ordet är så viktigt. Det blev en aha-upplevelse och fick mig att vilja fortsätta engagera mig inom ämnet även efter utbildningen så jag ringde min ledare och frågade hur jag kunde bidra. Efter det började jag själv som utbildare och i mars i år tog min första grupp diplom. Den mediala bilden av heder uppmärksammas ofta är när det händer stora saker som exempelvis då Fadime blev mördad av sin familj. Men det dagliga förtrycket som många upplever och lever i är också viktigt att synliggöra. Om vi ser en ungdom som befinner sig i en sådan situation så visar vi att vi finns för att lyssna och hjälpa så mycket vi kan. Elektra jobbar både utbildande och upplysande och det kan hjälpa många gånger att förstå händelser och vilka rättigheter man har. Sedan slussar vi vidare om det är unga som behöver mer professionell hjälp.

– Efter Elektra har jag varit aktiv där det finns behov. Jag jobbar på öppet Fryshus som är en mötesplats för unga. Vi försöker locka fler tjejer att komma till mötesplatsen och ta plats. Där är representation jätteviktigt. Jag är själv en ung tjej från mellanöstern, går mitt sista år på gymnasiet och det kan göra att andra blir inspirerade att också engagera sig. Man behöver inte kunna allt eller vara utbildad för att skapa kontakt och erbjuda ett tryggt rum. Alla kan bidra med något. Man kan vara en bra vän. I pandemin har vi sett hur många unga som påverkats, speciellt av distansundervisningen. Så har det även varit för mig. Mitt rum är min trygga zon. Ett ställe där jag kan koppla av och ta det lugnt och där jag älskar att måla. Helt plötsligt skulle det bli till en arbetsplats. Det var svårt för mig och för många andra att stänga av den stressen det medför. Man kom inte ut lika ofta och höll sig i hemmet nästan hela tiden. Det fanns ingen flykt ut när man hade allt på ett och samma ställe. På mötesplatsen fick vi också begränsa antalet personer men vi hoppas att det blir lättare framöver.

Berätta mer om ditt nästa projekt.
– Jag har startat ett eget litet projekt inom Elektra som heter KKS, Kvinnlig könsstympning, med syftet att uppmärksamma ämnet kvinnlig könsstympning bland högstadieelever. Även där är tabun stor och målet är att sprida information men framför allt så att ungdomar som är könsstympade vet var de kan vända sig. Att ta kontakt och söka sig till en verksamhet är lättare sagt än gjort men man har inget att förlora. Vi finns där, Fryshuset är en trygg plats. Vi alla behöver en trygg plats att vara på.

Elektra är en nationell verksamhet som bedrivs på Fryshusets mötesplatser i Stockholm och Göteborg. Utbildningen för unga pågår under två terminer och finns för både tjejer, killar och icke-binära som vill veta mer om demokratiska rättigheter och arbeta förebyggande mot våld och förtryck i hederns namn.