“Nu är det vi som ska ta plats!”

Seida började träna thaiboxning redan som 8-åring, inspirerad av hennes stora idol: pappa, tidigare SM-vinnare i thaiboxning. Träning har alltid varit en självklarhet för henne. Samtidigt märkte hon att hennes vänner inte alls ville gå till gymmet. Seida bestämde sig för att ta tag i problemet.

Hur började allting?

För inte så länge sedan började jag märka att många av mina tjejkompisar inte ville gå till gymmet. Inte för att de inte vill träna, utan för att de kände sig otrygga, uttittade och inte särskilt välkomna. Träning har alltid varit en självklarhet för mig, så jag bestämde mig för att ge tillbaka. Till mina vänner som tycker det är jobbigt med killar på gymmet som tar plats, till mig själv men också till nästa generations tjejer. Jag bestämde mig för att starta och coacha en tjejgrupp i thaiboxning.

Det började med min systers tjejkompisar, som brukade vara hemma på middag hos oss. Vi gick ner till Gymmet på Fryshuset, och sen dess har fler börjat i gruppen; mina vänner och folk utanför. Många tyckte det var jobbigt med killar på gymmet som tog plats, men nu är det vi som ska ta plats!

Vad är det bästa med gruppen?

Det jag gillar med gruppen är att folk kan vara sig själva. Man får ha på sig vad man vill, se ut hur man vill!

Men sen handlar det såklart om att jag tycker det är kul! Jag har tränat thaiboxning hela livet. Det går i familjen, min pappa och bror tränar också. Jag tror inte jag hade tyckt det var lika kul om någon bara skickade mig till en klubb där jag inte känner folk. Men här tränar jag med mina tjejkompisar, familjevänner och så… Och att jag lär ut en sport som jag gillar.

Vad drömmer du om, för dig själv och för kvinnor inom thaiboxning?

Att ändra normen att kampsport bara är för killar! Folk reagerar så konstigt när jag säger att jag tränar thaiboxning, så min dröm är att ändra det och visa att vi tjejer kan också ta plats och köra kampsport.

Vad betyder Fryshuset för dig och för gruppen?

Fryshuset – det betyder allt! Det är mitt andra hem. Jag är typ mer där än vad jag är hemma. Dom ger en kraften att uppfylla sin dröm.

Seida är thaiboxnings-coach på Fryshuset gymmets Kampsportcenter.

 

_______________________________________

I porträttserien Young Essentials får vi inblick i några av de tankar och funderingar som Fryshusets unga har om identitet, kultur, hopp och framtid. Allt det som är så viktigt för att skapa starka individer som kan förändra världen både idag och imorgon. Det är dags att lyfta upp och ta tillvara på den unga kreativitet som finns inom Fryshusets och universums väggar.

Möt våra Young Essentials.

Foto: Christine Leuhusen