image

Skolköket

Skolköket är mer än bara ett skolkök. I matsalens avslappnade atmosfär serveras elever och lärare näringsriktig och god mat från världens alla hörn. Eleverna bjuds även in till att vara delaktiga i matlagningen och att dela med sig av egna recept.

Fryshuset samarbetar med ICA Supermarket i Husby och ICA Stiftelsen för att stärka handlarens relation till unga i området, minska matsvinn, skapa extrajobb för unga samt öka ungas intresse för mat och matbranschen.

Ger unga jobb
Flera av Fryshusets unga deltagare har visat intresse för mat och matlagning. Som ett led i detta köpte Fryshuset en foodtruck för att laga och sälja mat tillsammans med unga på event. Med handledning av skolkocken på Fryshuset Grundskola Västra har elever och andra unga fått lära sig tillagning, servering och kundbemötande.

Initiativet har gett många unga en första arbetslivserfarenhet, lön och en trygg vuxen som ger uppmuntran och bygger deras framtidstro. Ungdomarna har arbetat i foodtrucken på event som Järvaveckan, Nationaldagsfirandet i Rinkeby, Sthlm street food i Kungsträdgården och Kungsfesten i Upplands-Bro.

Minskat matsvinn
Som ett steg i att minska matsvinn har ICA Supermarket i Husby skänkt grönsaker och frukt som inte sålts i butik till Fryshuset Grundskola Västra. Det har resulterat i att eleverna äter mer frukt än de annars skulle göra.

Som en del i vårt hållbarhetsarbete att minska matsvinnet, brukar vi paketera mat som blir över i matlådor och lägga i en kyl för självtag. Eleverna får ta med mat hem gratis och personal betalar självkostnadspris för matlådorna.

Läs mer om Skolköket här!

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår