image

Bibliotek

Välkommen till biblioteket! Här kan du som är elev hos oss få studiero, söka information, låna böcker och få vägledning i dina studier.

Biblioteket har öppet hela skoldagen och här finns ett stort utbud av medier som vi hela tiden uppdaterar för att du ska ha tillgång till tillförlitliga och aktuella källor både i tryckt och digital form. Du kan också påverka utbudet genom att ge oss inköpsförslag, så att vi tillsammans kan skapa ett levande bibliotek.

Här kan du få handledning och träning i informationssökning och källkritik utifrån aktuella skolarbeten. Om du har svårt att läsa tryckt text hjälper vi dig att hitta hjälpmedel som kan underlätta ditt skolarbete. I biblioteket kan du också låna datorer för att skriva dina skolarbeten, klippa podcasts eller redigera film. Det är också i biblioteket som redaktionen för vår skoltidning, Frysen, sitter.

Bra sidor för ditt skolarbete

Bibliotekets katalog
I sökkatalogen hittar du medier som är tillgängliga för skolans elever och personal. Sök i katalogen genom att skriva in sökord i sökfältet.

Nationalencyklopedin
Elever och personal har via Fryshusets skolbibliotek tillgång till uppslagsverket NE.se. Du kommer alltid åt NE.se när du surfar på skolans WIFI. För att komma åt NE.se hemifrån måste du skapa ett personligt konto. Du behöver ha en fungerande e-postadress.

Mediearkivet
I mediearkivet kan du söka efter artiklar publicerade i svenska och utländska tidningar. Ofta är det artiklar och information som du inte kommer åt någon annanstans. Se instruktionsfilm

Landguiden
I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Se instruktionsfilm

Alex -författarlexikon
Författarlexikonet innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen.

Svenska Akademiens ordböcker
Sök i tre ordlistor på samma gång.

Filmer om digitala hjälpmedel

Som elev på skolan har du tillgång till digitala verktyg som du kan ha nytta av. Här hittar du instruktionsfilmer som visar hur du kan använda till exempel StavaRex och Oribi Speak.

Oribi Speak

StavaRex

Grupprum och klassrum

I biblioteket finns flera rum där du kan jobba i grupp. Det finns också ett klassrum som rymmer cirka 20 personer och som lärare kan boka via Schoolsoft (eller genom att prata med bibliotekarien).

I biblioteket finns:

  • Skönlitteratur
  • Lättläst litteratur
  • Facklitteratur
  • Dagstidningar (Dagens nyheter, 8 dagar)
  • Grupprum för elever och lärare
  • Klassrum med projektor och högtalarsystem (bokas genom Schoolsoft)
  • Fem stationära lånedatorer
  • Trevlig stämning och lite pop- och rock på fredagar. Och hiphop.

Öppettider och kontakt:

Måndag – Fredag 10:00 – 14:30
Mårtendalsgatan 2-8
Telefon: 08-691 76 51

eva-lena.stromberg@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.