image

Våra passioner

När du söker till skolan väljer du en av våra passioner; Basket, bild & form, dans, musik, skate och träning & hälsa. Tre gånger i veckan utövar du ditt passionsämne. Passionsledarna som undervisar och handleder dig är ledande inom sina områden. På Fryshuset rör sig också många inom olika skapande verksamheter, etablerade musiker, basketspelare, dansare, konstnärer vilket ger dig möjlighet att inspireras av dina förebilder.

Skateboard

Person som åker skateboard
Älskar du att skejta och vill kunna göra det även på skoltid?

I passion skate får du åka skateboard i full frihet under ledning av vår erfarne skateboardlärare. Skateboardåkning ger såväl fysisk som mental träning, och i bästa fall även samhörighet och kreativitet. Inriktningen på lektionerna ligger främst på friåkning där du väljer utmaningar och tempo. Vi hjälper alla till att peppa varandra mot nya mål. Under lektionerna finns det även möjlighet att tillsammans med passionsledaren skapa skateboardfilmer. Skateboardlektionerna sker i Stockholm Skatepark här på Fryshuset.

I åk 7 kommer vi även att gå igenom skateteori och skatehistoria för att få en djupare förståelse för skateboard, både på ett tekniskt och ett kulturellt plan. Varje år arrangeras skatetävligen Flowet på skolan där alla får möjlighet att tävla och uppleva skateboard tillsammans med sina skolkamrater.

Om du vill söka till passion skate bör du ha åkt skateboard innan och vara bekväm med grunderna. Utbildningen kräver även att du har egen bräda och hjälm.

Basket


Spelar du basket på fritiden i ett klubblag och är intresserad av att även kunna få spela och utvecklas som basketspelare i skolan?

Under basketträningarna kommer du att ha möjligheten att utveckla dina individuella kunskaper inom basket och även jobba med samarbete inom ett lag. Vi besöker även fryshusets gym och har dagar vi kallar för gameday där match står på schemat. Vi brukar även ställa upp i olika turneringar mot andra skolor (t.ex. distriktsmästerskap).

Det är högt tempo på lektionerna. Om du vill söka till passion basket bör du spela basket i ett klubblag och aktivt träna ett par gånger i veckan.

Dans

Elever som dansar
Älskar du att dansa och röra på dig? Att jobba i grupp och skapa något eget tillsammans? 

På passion dans utvecklar du teknik, rytmkänsla och koordination. Du får utveckla din förmåga att uttrycka dig med kroppen och dansen som konstform. Tonvikten på dansen ligger i Hiphop, House, improvisation/freestyle och eget skapande. Varje termin har vi som mål att uppträda och visa upp vår dans för en publik. Som elev får du även chansen att själv lära ut kunskap inom andra dansstilar till dina skolkamrater. Majoriteten av danserna sker i gruppform, du måste därför vara bekväm med att samarbeta med dina klasskompisar.

Åk 7 – Fokus på de tekniska grunderna inom samtliga stilar, samt inslag av koreografi för att öva vana till att koppla samman uttryck och teknik. Vi lär oss om historien och om kulturen kring de olika danstraditionerna. Du får även testa hur det är att skapa dans i grupp och genom ledda övningar hitta nya rörelsemönster.

Åk 8 – Fokus på att vidare utvecklas tekniskt, svårighet och tempo ökar. Koreografi blir mer omfattande och fokuserat. Skapande och improvisation är schemalagt för att utforska det egna skapandet och det egna uttrycket.

Åk 9 – Högre tempo, god kunskap i teknik och koreografi förväntas. Tekniken och det koreografiska utforskandet fortsätter att underhållas under året.

Musik

Elev på Fryshusets grundskola Stockholm som sjunger
Brinner du för musikskapande och vill bli bättre på att spela musik i grupp?

I musikpassionen får du möjlighet att allsidigt utveckla förmågan till musikaliskt skapande, inlevelse och uttryck. Du kommer att kunna utmana dig själv och pröva på nya instrument och genrer för att få en större bredd på din musikalitet. Vi jobbar mycket med samarbete då du främst kommer att spela i olika gruppkonstellationer. Utbildningen formas efter elevernas engagemang och intressen.

Varje år uppträder musikpassionen inför publik där alla är med och hjälper till med hela produktionen. Passionen bygger på progression där vi i åk 7 lägger en grund som vi senare bygger vidare på.

Bild & Form

Elever från Fryshusets grundskola Stockholm som målar
Är du en kreativ person som vill skapa med händerna?

I bild & form ligger fokus på det egna skapandet. Här får du möjlighet att utveckla din kreativa förmåga att använda skapandet som uttrycksmedel med hjälp av olika material och tekniker. Inriktningen ligger främst på traditionella uttrycksmedel, såsom blyerts, akvarell, tusch och akryl, men du kommer även att få möjlighet att utforska skulptering, fotografi och andra digitala uttrycksmedel.

Varje termin kommer du att ha chansen att ställa ut dina alster för en publik, både inom och utanför Fryshusets väggar, samt träffa professionella konstutövare i olika former av workshops. Passionen bygger på personlig utveckling där vi i åk 7 lägger en grund som vi senare bygger vidare på.

Träning & hälsa

Personer som dansar
Vill du röra dig mycket under veckan,träna tillsammans och komma ut? 

I passion Träning och hälsa får du möjlighet att lägga tid på din fysiska hälsa. Vi jobbar med flera olika inriktningar av träning och hälsa som styrka, rörlighet, kondition, teori och rekreation. Vi har tillgång till idrottshall, Fryshusets gym och stora möjligheter utomhus med bl. a. Hammarbyskogen, löparbanor på Hammarby IP och Hammarbybacken.

Lektionerna är oftast planerade av passionsledaren, men det finns plats för egen planerad träning. Du sätter egna mål och får stöd, råd och pepp i att nå dem av ledare och passionskamrater. Om du är intresserad av att söka till Träning & hälsa rekommenderar vi att du har ett eget driv och intresse av olika typer av träning. Det är också viktigt att du är öppen för att delta och leda i grupp.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår