Arbeta som värd

Vill du ta ansvar och hjälpa andra ungdomar, och samtidigt ha ett jobb och försörjning där du får gemenskap och sociala kontakter? Välkommen att söka till Lugna Gatan och arbeta som värd!

Om du är arbetslös och minst 20 år så är du välkommen med din ansökan. Egenskaper vi ser som plus är om du är en naturlig ledare, har god kännedom om den lokala förorten/stadsdelen och om du har god personkännedom om ungdomar i ett område eller i allmänhet.

Om det funnits tidigare kriminalitet ska du nu ta ett tydligt och glasklart avståndstagande mot kriminalitet. Om du talar flera språk ser vi det som en merit.

I den obligatoriska grundutbildning för att bli värd ingår: 

  • Konflikthantering; Lugna Gatans konflikthanteringsmodell, Verbal Judo.
  • Socialtjänstlagen
  • Lag och Rätt
  • Etik och Moral
  • Första Hjälpen – ABC
  • Samarbetsövningar (Will Schutz FIRO)
  • Kommunikation och Feedback
  • ART (Agression Replacement Training)

Är du intresserad av att arbeta som Lugna Gatan-värd, skicka en intresseanmälan till ansokan.lg@fryshuset.se. Vi kontaktar er inför nästa kursstart.

Bli juniorvärd

Våra juniorvärdar jobbar med unga i utanförskap och unga som är inne i eller på väg in i destruktiva miljöer. Vår juniorverksamhet ger möjlighet till självhjälp och en positiv förändring av den egna sociala utvecklingen. Vi erbjuder aktiviteter, gemenskap, förebilder och vägledning.

Lugna Gatan-värdens roll som en positiv förebild är den viktigaste förändringsfaktorn, vår verksamhet bygger på våra värdars förtroende att skapa förtroende, bygga relationer och ge stöd till en positiv förändring där ungdomar känner sig sedda och inkluderade, där unga får positiva målbilder och hjälp att ändra riktning i livet.

Juniorgrupperna finns i skolor och stadsdelar där vi arbetar för ökad trygghet och trivsel, och för att ungdomarna ska bli ansvarstagande – både får sig själva och gentemot andra.

Våra juniorvärdar får genomgå en juniorversion av vår utbildning för att vara en Lugna Gatan-värd. I utbildningen ingår etik och moral, konflikthantering, lag och rätt, samarbetsövningar med mera. Efter genomgången utbildning får man arbeta som Juniorvärd där man tillsammans med andra juniorledare vandrar i det egna området. En juniorvärd håller uppsikt över området och ser till så att allt är lugnt, följer de boende till och från tunnelbanan, besöker fritidsgårdar och diskotek etc.

För att delta i verksamheten krävs att man lever upp till ett antal fastställda krav. För de yngre som har en bakgrund med kriminalitet krävs exempelvis att man omedelbart upphör med det samtidigt som man söker medlemskap i Juniorerna. De som genomför ett junioruppdrag under 1-4 års tid med goda rekommendationer, erbjuds arbete inom Lugna Gatans ordinarie värdverksamhet.