Mer än ett skolkök

Varje dag serveras elever och lärare en riktigt god och näringsrik lunch i en avslappnad atmosfär och får testa ny mat från världens alla hörn. Eleverna bjuds också in att vara delaktiga i matlagningen och att dela med sig av recept. Och skolköket är mer än ett skolkök.

Fryshuset samarbetar med ICA Supermarket i Husby och ICA Stiftelsen för att stärka handlarens relation till unga i området, minska matsvinn, skapa extrajobb för unga samt öka ungas intresse för mat och matbranschen i stort. Flera av dem har funnit sin passion i mat.

Ger unga jobb
Flera av Fryshusets unga deltagare visade intresse för mat och matlagning. Vi köpte en foodtruck för att tillsammans med unga kunna laga- och sälja mat på event. Med handledning skolkocken på Fryshusets Grundskola Västra har elever och andra unga fått lära sig tillagning av mat, servering och kundbemötande.

Initiativet har gett många unga en första arbetslivserfarenhet, lön och en trygg vuxen som ger uppmuntran och bygger deras framtidstro. Ungdomarna har arbetat i foodtrucken på event som Järvaveckan, Nationaldagsfirandet i Rinkeby, Sthlm street food i Kungsträdgården och Kungsfesten i Upplands-Bro.

Minskat matsvinn
ICA Supermarket i Husby skänker grönsaker och frukt som inte sålts i butiken till Fryshuset Grundskola Västra för att minska sitt matsvinn. Det har resulterat i att våra elever äter mer frukt än de annars skulle göra.

Som en del i Fryshusets hållbarhetsarbete i skolköket, brukar vi paketera mat som blir över i matlådor och lägger den i en kyl för självtag. Eleverna får ta med mat hem gratis och personal betalar självkostnadspris för matlådorna. När det efterfrågas, säljer vi även matlådor till boende i närområdet. 

Trygghetsarbete
Samarbetet med vår lokala ICA handlare började med att Fryshusets personal flera gånger i veckan besökte ICA Supermarket under kvällarna för att vara en länk mellan ICA-anställda och unga. Personalen har medlat i konflikter, förhindrat snatteri, lugnat ner unga som betett sig störande och funnits i närheten vid stängning. Detta har skapat en lugnare atmosfär i butiken.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår