image

Om oss

Teater Fryshuset är en turnerande rikstäckande teater som spelar pjäser med tema kring aktuella sociala frågor, utsatta grupper och destruktiva utanförskap. Teater Fryshusets föreställningar kan beskrivas som vittnesmålsteater och berättelserna är alltid ett resultat av dokumentära processer eller baserade på sanna historier.

Vi spelar föreställningar som kretsar kring ämnen som extremism inom vit maktrörelsen, kriminalitet och gängkultur, självdestruktiva beteenden. Många av våra föreställningar har tematik som handlar om kopplingen mellan våld och manlig identitet.

Vårt syfte är att väcka debatt, dialog, handling och delaktighet. Som en del av vårt koncept så arrangerar vi alltid ett eftersamtal eller seminarium tillsammans med publiken efter varje föreställning. Vi producerar även skolmaterial för studiesyfte i samband med föreställningarna till elever och lärare.

Vi använder oss av en ”naken” scenbild utan rekvisita, avancerad ljusdesign eller andra effekter. Vi tror att denna form hjälper oss att göra våra föreställningar råa, punkiga och närvarande. För att snabbt kunna lyfta aktuella sociala frågor försöker vi arbeta med kortare repetitionstider och låga produktionskostnader. Istället satsar vi mer resurser på löpande research, omvärldsanalys, insamling av berättelser och nätverksbyggande.

För att ytterligare väcka engagemang, dialog och skapa möten så  använder vi andra sociala projekt med anknytning till Fryshuset för att ansluta individer och organisationer som söker professionellt stöd eller nätverk. Fryshusets sociala verksamheter; Passus, Exit, United Sisters, Fryshusandan och Nätvandrarna är några av de verksamheter som vi främjar i vårt arbete. 2011 tilldelades Teater Fryshuset Teskedsordens pris med motiveringen: ”flera unika föreställningar som skildrar utanförskap och fanatism och därmed gör en viktig insats för ett mänskligare och tolerantare samhälle”. 

Teater Fryshuset har tre primära publikgrupper

Ungdomar. Vi spelar i skolor, fritidsgårdar och ungdomshus där vi når besökare i åldern 13-25.

Professionella. Vi spelar för olika typer av tjänstemän och ideellt engagerade som arbetar med ungdomsfrågor och sociala frågor. Sociala myndigheter, skolpersonal, föräldrar, fängelser, polis, politiker, myndigheter, etc.

Allmänheten. Vi uppträder för van och ovan teaterpublik som har intresse för sociala frågor och politisk teater.

 

Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten är tillsammans konstnärliga ledare för Teater Fryshuset.  Det konstnärliga uttrycket är influerad av berättande och fysisk teater, med fokus på skådespelaren för att leverera berättelsen, känsla och karaktärerna.

Emil är dansare och koreograf inom modern dans med grund inom street med utbildning från Balettakademien i Umeå. Nationellt och internationellt topprankad i Breakdance mellan 1994-2002 i Usa, Canada och Europa. Grundare av StreetDance kompaniet BEEFnoodles och det moderna danskompaniet NOMO DACO. Konstnärlig ledare och grundare av Teater Fryshuset sedan 2008.

Ulf är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare vid Teater Fryshuset. Utbildad vid teaterhögskolan ArtsEd/City University i London. Har sedan 2008 jobbat på Fryshuset i Stockholm och grundade Teater Fryshuset tillsammans med Emil Rosén. Har tidigare arbetat som skådespelare på Stockholm stadsteater/parkteatern. 2012 tilldelades han Teskedsordens kulturstipendium för sitt arbete med Teater Fryshuset. 2015 är Ulf filmaktuell i “Beck”, “Johan Falk”, “Arne Dahl” och “Tjuvheder”.

 

 

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.