Nytt projekt i Helsingborg för att främja ungas psykiska hälsa

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-11-12
plats Helsingborg

”My Brain2” vill ge unga verktyg att må bra och klara av skolan och livet.

I Helsingborg kommer Fryshuset tillsammans med två lokala skolor under tre år bedriva ett projekt för att främja ungas psykiska hälsa. Att många unga idag upplever psykisk ohälsa är något som väcker oro men också motiverar till att skapa hjälpmedel och hitta lösningar. Genom att arbeta sammanskapande kommer det tas fram en metod som de unga kan använda sig av för att må bättre.

Malin Gutestam är en av projektledarna på Fryshuset i Helsingborg och har jobbat med unga på gymnasiet i många år. Hon har stor kunskap och erfarenhet med Magisterutbiildning inom Neurovetenskap, som handlar om nervsystemets uppbyggnad och funktioner, och har även skrivit en bok inom ämnet.

– Det här är ett behov som finns nationellt och som vi har plockat upp i Helsingborg det är bakgrunden till projektet. Många unga har svårt att komma upp på morgonen, svårt att koncentrera sig och ha energi till skolan och till resten av sin fritid. När jag tidigare har jobbat med unga i gymnasiet och hjälpt dem med tips har responsen ofta varit att de skulle behövt den kunskapen redan i grundskolan. Därför kommer vi i detta projekt arbeta med elever i årskurs 8 säger Malin.

”My Brain2” kommer utgå från Fryshusets mötesplats i Helsingborg och innehålla bland annat workshops med unga för att identifiera vad som fungerar men även vad som inte fungerar för dem. Det kommer även ta hänsyn till vilka moment som sker i de ungas liv, exempelvis om det snart är nationella prov eller andra händelser som kan kräva extra fokus.

– Utifrån det kan vi forma en verktygslåda med konkreta tips på hur de kan skapa en bättre vardag för sig själva och därmed må bättre. Om de får äga den kunskapen när de går ut nian behöver de inte vara beroende av en lärare som berättar vad de ska göra utan har större medvetenhet och inflytande över sin egen hälsa berättar Malin.

Fryshuset i Helsingborg hoppas med projektet att metoden ska leva vidare och användas av andra skolor och därmed nå ut till fler unga. Behovet av kunskap och vägledning för unga inom ämnet är stort och om det skulle byggas in i skolsystemet skulle det bidra positivt både på individnivå och som ett större mål, för att främja ungas psykiska hälsa.

– Det kan vara svårt för alla, även vuxna, att veta hur man ska förändra en rutin. Vill man gå och lägga sig tidigare exempelvis så kan man börja med en kvart i taget. Om man tar en timme direkt kommer man bara ligga och kolla i taket så det blir lättare om man har lite förståelse för hur hjärnan fungerar säger Malin.

Projektet My Brain2 startade i oktober och är finansierat av Allmänna arvsfonden. Skolorna som deltar i samarbetet är Wieselgrensskolan och Sally Bauer skolan.

På första bild: Malin Gutestam.

Sofia
Sofia Bratt-Graham kommer också arbeta i projektet.