Min Fryshusresa började med att jag praktiserade på Backa Systerskapet som en del av min utbildning till projektledare. Jag visste att jag ville jobba med att föreläsa och stärka unga tjejer samtidigt som jag alltid brunnit för sociala frågor så genom att söka mig till Fryshuset kunde jag få till en bra kombination. Jag fick jobb efter min praktik på Backa och att vara med i uppstarten utav Powerhouse. Jag har alltid älskat att resa så jag tog en paus och flyttade till en Australien en sväng. Men sökte mig tillbaka till Fryshuset och fick jobb som projektledare och arbetade med att rekrytera ungdomar till Backa, US och Elektra, att projektleda Fryshusdagen 2019 och ombyggnationen av matsalen. Idag jobbar jag som projektledare och ungdomsansvarig för Backa, Elektra och United Sisters.

 Berätta mer om vad du gör i ditt arbete.

  Som projektledare och ungdomsansvarig är jag den som fungerar som den direkta länken till de unga. Jag försöker lyssna in deras röster och åsikter för att sedan kunna forma verksamheten efter det. Ser vi ett behov hos unga försöker vi alltid möta det. Mitt bästa tips för att nå fram till unga är att vara närvarande, personlig och visa att man bryr sig. Att vara lyhörd och ta in deras röster. Om en vuxen visar att man lyssnar blir det lättare för ungdomarna att dela med sig. Jag handleder våra unga ifall de vill skapa ungdomsdrivna event. Jag projektleder även vårt Backaprojekt i Senegal och Backa Studio/Art/Sex. Sen gör jag också ansökningar, planering av aktiviteter, handleder volontärer och ledare och annat administrativt.

 Vad fick dig att söka dig till Fryshuset?

  Det var värderingarna, att stötta och stärka unga. Jag är uppvuxen i Karlskoga i Värmland och spelade mycket fotboll som yngre. Jag minns så tydligt att min insats ofta blev förminskad just för att jag var tjej. Man fick ofta höra kommentarer som ”Du är ju bra för att vara tjej” och liknande. Även om jag var bättre än både killar och tjejer så var fokusen mer på min identitet än på min fotbollstalang. Det tyckte jag var orättvist och bestämde mig för att det var det jag ville jobba med, just att stärka tjejer och inspirera unga att inte låta någon trycka ner en pga ens kön eller könsidentitet.

 Har du något extra fint minne från verksamheterna?

Ja massa faktiskt. Det roliga med att jobba med unga är att man själv utvecklas och lär sig saker så mycket saker av dem. Det roligaste är att se när de unga trivs och framförallt utvecklas. När de börjar hitta sig själva, sina röster och vågar stå på sig. Mina bästa minnen är helt klart alla ungdomar som jag träffar när jag utbildar/föreläser och handleder när de skapar egna projekt och event. Sedan är det otroligt roligt när en ser utveckling i grupprocesser och hur unga finner varandra och stärker varandra, då känner en verkligen att det finns en viktig mening i det vi gör. Jag älskar mitt jobb, att hänga med unga, kunna påverka dem positivt i deras liv och att själv växa. Det gör det till det bästa jobbet som finns!

 Berätta mer om United Sisters:

  Det är grupper av tjejer och ickebinära som träffas en gång i veckan och pratar om viktiga ämnen. Det kan vara övningar för att stärka självkänslan, prata om normer, värderingar och ibland gör vi aktiviteter. De får välja lite själva och det gör att varje grupp vi har blir något unikt. Eftersom grupperna i United Sisters pågår under en längre period finns det tid att lära känna varandra. Träffarna är en gång i veckan under två terminer. Det är också en förutsättning för att en ska våga dela tankar och känslor med varandra. Det blir lättare om det är i ett tryggt rum tillsammans med personer en träffar regelbundet. Så det är det fina med United Sisters, den gemenskap som växer fram i gruppen. Vi finns för att skapa dessa trygga rum för tjejer och ickebinära. Det är vad United sisters handlar om, att tjejer och ickebinära ska mötas och stärkas tillsammans.

 

Foto: Lukas Meijer