Om oss

Fryshuskyrkan finns till för att lyssna, skapa mötesplatser och samtal. Vi samverkar med olika verksamheter på Fryshuset och vill verka för att livsfrågor om mening och sammanhang får utrymme, samt ett andligt perspektiv på tillvaron.

Välkomna till samtal

Att få samtala med andra om vårt liv och våra tankar är ett djupt mänskligt behov. Alla är välkomna att kontakta oss på Fryshuskyrkan. En präst har absolut tystnadsplikt. Det betyder att man inte får anmäla (har ingen anmälningsplikt), inte ens om polis, läkare eller andra myndighetspersoner kräver det.

Det vi vill förmedla är att alla människor är älskade. Älskade för den vi är och inte det vi presterar, och komma ihåg att vi alla kan göra fel men aldrig vara fel.

Andrum och Retreat

Andrum är en fristad som är öppen för alla människor – oavsett tro. I vårt Andrum finns chans till eftertanke, meditation eller bön. Tanken är att vem som helst, när som helst, ska kunna gå hit. Andrum finns på Fryshuset i Hammarby Sjöstad och nyckel finns i receptionen. Ibland anordnas här gemensamma meditationer under 10 minuters tystnad, för dem som finns i huset. Dessa annonseras då på internwebben.

Vi har också anordnat Retreatdagar för anställda och planerar att anordna Retreat även för unga. Här är några ord av en deltagare på vår senaste Retreat på Stjärnholm utanför Oxelösund, om varför detta är så viktigt och bra att prioritera: ”För att livet, arbetet, allt är så mycket mer än att bara leverera och överleva. När vi stannar upp så hittar vi så mycket inom oss. Styrka, sårbarhet, mod. Vi tränar på att reflektera, vi tränar på självmedvetenhet, den viktigaste ledaregenskapen. Vi blir bättre på det vi gör, på att vara de vi är. Och så orkar vi längre. Vi blir de förebilder vi vill vara. Som vågar och hinner känna efter vad som är viktigt. Åk på retreat. Du blir större, inuti.”

Interreligöst arbete

Vi föds in i den religion som våra föräldrar tillhör. Ofta präglar religiösa uppfattningar oss i större utsträckning än vi själva anar. Samtidigt lever vi i en tid när religionen används som ett alibi för konflikter. Historien är full av exempel på krig och förföljelser i religionens namn. På Fryshuset vet vi att vi behöver samarbeta, oavsett varifrån vi kommer. Vi arbetar över alla tros-, religions- och ideologigränser i tätt samarbete med Tillsammans för Sverige. Vi arbetar för fred och förståelse där ungdomar känner sig inkluderade och stöttade, oavsett tro, religion och ideologi.

Musik och livsberättelser

Fryshuskyrkan har genom åren gjort flera musikaliska projekt tillsammans med unga låtskrivare och artister på Fryshuset. Även med dansare. Både inspelningar och liveframträdanden på olika scener. Vi tar text, musik och konstnärliga uttryck på stort allvar i formandet av våra livsberättelser och för att komma varandra närmare.

Under 2018 fick åtta unga musiker hjälp av Fryshuskyrkan att vaska fram sina mest personliga berättelser och uttryck, samt vägledning i processen att spela in och samla sina individuella låtar på ett album. Kollektivet samlades kring en gemensam låt med citat av Fryshusets grundare Anders Carlberg som handlar om att på ett bra sätt förmedla hopp.

”När du funnit vägen bakom snåret, berätta om den. Inte vart den leder – men att den finns!”

Projektet tar avstamp i Fryshusets värdegrund om att ge unga möjlighet att genom sina passioner förändra världen och i tron på varje människas unika berättelse!

Filmpuff:

Album:

 

 

Vi som arbetar på Fryshuskyrkan är:

Tommie Sewon – musiker/pedagog
Verksamhetsansvarig
Telefon: 073-950 24 81
tommie.sewon@fryshuset.se

Ulrica Stigberg – präst
Telefon: 073-950 24 62
ulrica.stigberg@fryshuset.se