Vår historia

Allt sedan Fryshuset grundades har kyrkan haft en naturlig plats på Fryshuset - i övertygelsen om att religion och andlighet är en viktig del i unga människors identitetssökande.

 

Vad låg bakom att verksamheten startade?

Allt sedan Fryshuset grundades har enskilda präster (Olle Carlsson, Ma Ofterdal och Anette Westergren Järnkrant mf) vid olika tillfällen varit knutna till eller anlitade i några av Fryshusets verksamheter.

Anders Carlberg hade dock en önskan om att kyrkan skulle ha en permanent placering i Fryshuset. Frågan gick till Frälsningsarmén och till Hammarbykyrkan (distriktskyrka i Hammarbyhöjden i form av en samarbetskyrka mellan Skarpnäcksförsamling och EFS – en lekmannarörelse inom Svenska kyrkan.


Under hösten 1996 började frälsningsofficer

Kenneth Nordenberg att arbeta heltid i Fryshuset.

 

 

 

 

 

Nya Fryshuset invigs. Den 10 april 1997 invigdes Fryshusets nya lokaler i södra Hammarbyhamnen. I samband med det avtäcktes glasmålningen i Arenan och det nya Fryshuset och dess verksamheter välsignades av företrädare för olika religioner och trossamfund.

Fönstret som innehåller symboler från de stora världsreligionerna är skapat av Kerstin Sandberg-Bränngård. I beskrivningen av fönstret citerar Kerstin den katolska prästen Dom Helder Camara, som säger ”Vilken religion du än har, försök att arbeta för att den istället för att skilja människor förenar dem.”
I mötet med unga i en ny globaliserad värld blir öppenheten för olika kulturer och religioner viktig för att förstå våra identiteter. Detta fönster i samma arena som det spelas basket och hålls konserter i, visar på Fryshusets tanke att ge plats för såväl Kropp, Själ och Ande.

Vill du veta mer om Arenafönstret, klicka här: Arenafönstret

Ulrica Stigberg berättar om invigningen och sitt första möte med Anders Carlberg:

Jag hade fått frågan om jag ville arbeta som präst i Fryshuset sitter därför på läktaren i den stora Arenan. In genom dörren kommer unga från United sisters, Brobyggarna, Gymmet, Frostflingorna och Fryshusets olika verksamheter fyller golvet framför.

I talarstolen, framför alla unga som fyllde arenagolvet och framför kungen och drottningen ställer sig Anders Carlberg:

– Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus, och vi i Fryshuset vill vara ett ljus för alla de unga som vandrar i mörkret därute.

Tårarna bränner innanför mina ögonlock. Mina tankar går till de unga i mörkret och jag berörs av att Fryshusets grundare inleder med ord att citera Jesaja (en bok i gamla testamentet).

Anders pratar med engagemang och en enorm kraft och avslutar sitt tal med orden:

– Jesus sa, det ni har gjort för en av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.

– Hörde du vad Jesus sa?

Jag hajar till och väcks ur mitt fokus på Anders tal.

Bredvid mig på läktaren sitter en kvinna med mycket smink och tatueringar på armarna. Vi har inte träffats förr men hennes armbåge i min sida fick mig att förstå att det var mig hon pratade med. Hon upprepar sin fråga:

– Hörde du vad Jesus sa.

Jag nickar stilla.

Ja, jag hörde.

Jag hade fått frågan om jag ville arbeta som präst i Fryshuset och efter den här kvällen visste jag vad jag skulle svara på frågan.

                                                                               

I augusti 1997 började prästen Ulrica Anderssson (sedermera Stigberg) på heltid. FRYSKYRKAN bildades.

Till första advent 1997 invigdes Andrum, ett gammal fläktrum som i konstnären Anna Lindkvist Adolfssons händer blev ett vackert bön och meditationsrum.


Intervju i Dagens Nyheter 4 maj 1998.

63 ungdomar dör i en brand i ett diskotek i Göteborg. Det påbörjade krisarbetet i Fryshuset intensifieras och Katastrofpärmen tas fram.

Intervju med Ulrica Stigberg om Fryshuskyrkan i tidningen Trots allt skriven av, den framtida medarbetaren och verksamhetsansvarige i Fryshuskyrkan, Tommie Sewon.

Trots Allt del 1 Trots Allt del två

I samarbete med Astrid Ståhlberg hålls ”24 timmars tystnad” för personer som arbetar i Fryshuset på Kärsögården.

”De känns lite bisarrt att använda ord för att beskriva en ordlös retreat, men ett dygns tystnad fick mig att landa igen. Jag tänkte på – ingenting. Hjärnan tvättades ren på krav och förväntningar, istället blev det utrymme för känslor och rena sinnesintryck. Jag promenerade i timmar, umgicks med mig själv och åt mina måltider ensam, i lugn och ro. Och på natten sov jag tio timmar i sträck, som ett litet barn. Retreaten blev en kick! Detta kommer jag att göra om.”

Lena Liljeroth, då styrelseordförande i Fryshuset


Receptionen i Fryshuset flyttas. Andrums centrala placering i Fryshuset försvinner.

 


Boken Någon att lita på – 44 texter för livsresan släpps.

44 andakter och reflektioner för unga människor skrivna utifrån författarens arbete som präst på Fryshuset i Stockholm.
Boken inleds med en presentation av Fryshuset, Fryskyrkan och författaren själv.
Sedan följer ett 50-tal korta andakter och reflektioner omkring ämnen som tillit, kärlek, sex, förlåtelse, kroppsfixering, prylar, död, Jesus, förebilder och mycket mer.
Berättelser från Fryshuset varvas med tänkvärda citat från rappare, aposteln Paulus och alldeles vanliga människor.

Ulrica Stigberg läser inledningskapitlet av sin egen bok:

 

Inledningskapitlet

 

 


Fryskyrkan arbetar nära Hela människan och Fryshuset kring ”De glömda barnen”

”Den tunga hemligheten” -LÄNK- Sofiabladet nr 4 2002 

Diakon Magnus Bodin och pedagog Lena Granlund börjar (Bild 7)


Plattan Nådens ordning släpps

Helgmålsbön från Fryshusets Andrum sänds i SVT

Boken Mod att tro – 48 texter för livsresan ges ut

Det handlar om mod att tro – både på sig själv, på andra och evigheten när Ulrica Stigberg, präst på Fryshuset i Stockholm, skriver klokt och tänkvärt för tonåringar och unga vuxna. Det är korta berättelser och kärnfulla texter om självtillit, utseendefixering, pinsamheter, sex, dödsångest, stress, sensationer, droger – ämnen som många unga känner igen sig i.

En av texterna från boken:

När du funnit stigen bakom snåret

Vi är ett gäng från Fryshuset som ska åka på retreat. En av dem som anmält sig är Anders Carlberg, Fryshusets grundare och VD. Anders är en driftig person som outtröttligt bygger ut och startar nya projekt i Fryshuset.

– Ska Anders Carlberg vara tyst i 24 timmar? Går det? Undrar en medarbetare med glimten i ögat då vi möts i Fryshusets hiss dagen före retreaten.

Jag nickar till svar.

”Återhämtning ger kraft”, läser jag på havrefraspaketet vid frukostbordet dagen efter och kan inte annat än att hålla med. Jag, ock säkert fler med mig, behöver återhämtning för att orka. Att åka på retreat är en priviligierad möjlighet och under ett dygns tystnad får jag chans att hinna ikapp mig själv och sortera alla de intryck och all information som dagligen väller över oss.

– Åh, vad skönt det ska bli. Bara ta det lugnt, säger jag högt för mig själv.

Men att komma till ro är inte det lättaste märker jag då vi kommit ut till stiftsgården. Trots avslappningsövningar känner jag mig speedad och orolig. Efter några timmar är jag rastlös och uttråkad.

Hur gör man när man vilar? lyder en väl berättigad fråga i magasinet Lifestyle som jag ögnar igenom.

Stresskonsulten Jan Kirschon svarar i tidningen:

”Det vanligaste stressmönstret är att vi använder olika aktiviteter för att hela tiden hålla oss sysselsatta. Om du inte är van vid att vila föreslår jag att du gör ingenting och lägger märke till när du börjar känna dig rastlös. Det kan kännas som att man går sönder i rastlösheten. Det är viktigt att bli medveten om mönstret och tillåta sig att känna rastlösheten och ångesten. Under rastlösheten finns nämligen den frid som vi alla längtar efter.”

I stiftsgårdens samlingsrum sitter Anders Carlberg och skriver. Jag går förbi, tar ett rött äpple och ger mig ut på långpromenad. Då jag kommer tillbaka sitter Anders kvar. Han skriver fortfarande. På kvällen sitter jag bekvämt uppkrupen i en mjuk fåtölj och studerar elden i den öppna spisen.

Lugnet, friden och stillheten har börjat infinna sig. I stolen bredvid sitter Anders Carlberg och skriver.

Timmarna går. Glöden falnar. Jag tänker. Anders skriver.

Nä, han pratar inte, han planerar säkert nya Fryshusbyggnationer i stället, tänker jag misstroget, men får anledning att ångra mig.

Jag skäms dagen efter då tystnaden bryts och Anders berättar vad han har ägnat sig åt.

– Jag har skrivit dikter. Vill ni höra?

Jag sa till Gud: Tala till mig – rummet är öppnat.

Och Gud svarade:

Jag talar hela tiden.

Frågan är om du lyssnar.

När du funnit stigen bakom snåret

Berätta om den

Inte vart den leder,

bara att den finns.

Dessa rader skulle drygt tio år senare bli orden på Anders gravsten på Katarina kyrkogård (Bild 7)

18 år efter att dikten skrevs blev den utgångspunkt till denna sång


Arbetet i Fryskyrkan fortlöper ”De glömda barnen” och globala frågor står i centrum.

https://docplayer.se/9040777-Kyrkan-mitt-i-livet-mitt-i-ungdomarnas-vardag-finns-fryskyrkan.html

I mars hålls Lutherhjälpsafton på Mosebacke

2007-2014 Psalmskrivarprojekt 

Tillsammans med Sven Frostensson och Anders Frostensons stiftelse initieras ett psalm-skrivar -projekt tillsammans med Rockmusikerlinjen.

Magnus Bodin slutar

Verksamhetsansvarige Anders Hedman och musiker och pedagog Tommie Sewon börjar

Fryskyrkan byter namn till Fryshuskyrkan


Klubb Manifest
2009-2019

Några ungdomar som gick Globala linjen på gymnasiet kom i kontakt med Fryshuskyrkan under sin konfirmation. De ville skapa en ”scen för rättvisa” dit deras kompisar kunde komma, lyssna på bra musik eller spela själva och samtidigt bli inspirerade till engagemang för världen! Vi hjälpte dem att ta kontakt med olika krog- och caféscener i innerstan och göra klubbkvällar som hade olika teman. Dit bjöds sakkunniga från olika projekt på Fryshuset och andra håll för att hålla korta mellansnack och bjuda in till engagemang och där spelade etablerade artister vid sidan om unga band från Fryshuset. I tio år hölls Klubb Manifest levande och lyfte allt från Globala rättvisefrågor till saker som flyktingmottagande, hemlöshet, psykisk hälsa och klimat.


Andlighet och religiositet på Fryshuset  Magisteruppsats Södertörns högskola
Maria Kjellsdotter

Interreligiös resa till Etiopien

Om jag faller Psalmer från Fryshuset släpps

Unga låtskrivare på Fryshuset fick under sju läsår frågan ”Hur skulle psalmerna i kyrkan låta om ni skrev dem?” och ombads skriva sina ”alternativa psalmer”. 2010 blev det en skiva av projektet.


Tillsammans för Sverige,
Den 8 mars startades Tillsammans för Sverige på initiativ av Maria Kjellsdotter Rydinger: https://sverigesradio.se/artikel/4389625

Mer om det arbetet i boken Tro Hopp och Fördom: https://www.boktugg.se/bok/9789171189424/

Tillsammans för Sverige inbjöds av Domkyrkan att medverka i gudstjänsten vid riksdagens öppnande 15 september tillsammans med Rabbinen David Lazar.

Verksamhetsansvarig Pär Friberg börjar

Pilgrimskonfa 2011-2017 

På vandring framåt och inåt.

Bon Camino Sånger i Sofia: https://open.spotify.com/track/7gHpPvA1ipYIYIkxKEYrR6?si=879323970a624222


2
3 jan Anders Carlberg begravs i Sofia kyrka

https://annacarlstedt.wordpress.com/2013/01/24/tack-anders-carlberg-for-att-du-slog-varlden-med-hapnad/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9moG7d/anders-carlberg-fordes-till-sista-vilan

Danskonfa startar och fortgår med fyra grupper under fyra år:

7 april ”Kroppens hunger, själens törst”

Andra söndagen i påsktiden sänds en gudstjänst från Sofia kyrka i Stockholm. Fryshuskyrkans Ulrica Stigbergs predikan möter nyskrivna psalmer från unga på Fryshuset och nattvardens budskap och det handlar om förtvivlan och hopp, uppgivenhet och succé.  https://sverigesradio.se/avsnitt/172027

 Alla kan sjunga kören tillsammans med Barn till ensamma mammor

 Release för boken Om barn och livets frågor

Kören United Voices of Fryshuset, i samverkan med F.U.S.E, under ledning av Anna Sahlene startar.  

Handledningsprojektet med diakon Karin Borgström startar.

Pär Friberg, Karin Borgström, Ulrica Stigberg och Tommie Sewón


Sånger i Sofia ges ut

Sånger i Sofia är 14 nya sånger som har skrivits av Tommie Sewón och kommit till i verksamheterna och gränslandet mellan Fryshuskyrkan och Sofia församling.

Föreställningen 14 år till salu efter Caroline Engvalls bok med samma namn spelas i Klubben för Fryshusets gymnasie elever.

Helgmålsböner från Fryshuset sänds i SVT


Första hjälpen instruktörsutbildning i MHFA (Mental Health First Aid) genomförs på Karolinska institutet.

Hösten 2015 hölls MHFA utbildning för 15 medarbetare i Fryshuset.

Stöd och verksamhet för ensamkommande 2015-2018.

Integrationsläger med svenskfödda ungdomar på skidläger och med äldre stavgångsgrupp på Gotland 


Fjärde och sista Danskonfagruppen reser till London och medverkar bland annat på gudstjänsten hos Svenska kyrkan i London

https://www.facebook.com/watch/?v=918612734874977

Release i Fryshuset för boken Prata om livet med en penna

https://www.smakprov.se/bok/pocket/prata-om-livet-med-en-penna-9789152634134/

Prata om livet med en penna är skriven i övertygelse om att vi behöver samtala om livet för att inte bli tokiga. Vi behöver verktyg och vi behöver en ventil för att vara sanna i oss själva och bli tydligare för varandra.

Boken visar hur vi kan använda skrivandet som en sådan ventil. Dess metoder är enkla och vikten ligger på att finna inspiration. Du behöver inte vara skribent eller låtskrivare för att prata om livet med en penna. Du kan använda den själv eller i en grupp. Gruppen du leder kan bestå av alla åldrar och höra hemma i kyrka, skola, förening, bibliotek, fängelse – eller kanske inte höra hemma någonstans.

16 okt Release för boken Visuell drog – om barn, unga och nätporr BILD

https://www.visuelldrog.se/ 


Film från Pilgrimskonfa 2017

https://www.youtube.com/watch?v=5y3zNg4b5BY 


I oktober släpps boken boken Mitt ibland oss om kyrkans utmaning kring nätpornografi

https://www.kyrkanstidning.se/teologi/porren-mitt-ibland-oss

 

Nya Andrum invigs

https://budbararen.nu/artikel/fryshuset-stockholm-har-fatt-ett-nytt-andrum/ 

Musikkollektivet Fryshuset släpper albumet Stigen bakom snåret. https://open.spotify.com/album/6zKBdphhD0RBVIia9TECiY?si=3a2jFqJyRwCGYOp9qxwQqg

Det första av tre kommande års Storytellingläger med TFS_ungdomar som vässar sina livshistorier. 


Glasrummet i Sofia 

Livskunskapslektioner i Husby


Retreat på Stjärnholm