image

Våra passioner

När du söker till skolan väljer du en av våra passioner; Basket, bild & form, dans, musik, skate och träning & hälsa. Tre gånger i veckan utövar du ditt passionsämne. Passionsledarna som undervisar och handleder dig är ledande inom sina områden. På Fryshuset rör sig också många inom olika skapande verksamheter, etablerade musiker, basketspelare, dansare, konstnärer vilket ger dig möjlighet att inspireras av dina förebilder.

Skateboard

Person som åker skateboard
Älskar du att skejta och vill kunna göra det även på skoltid?

I passion skate får du åka skateboard i full frihet under ledning av vår erfarne skateboardlärare. Skateboardåkning är fysisk och mental träning där spatial förmåga och kroppsmedvetenhet skärps till  det yttersta. Oftast gynnas även social samhörighet och kreativitet. Inriktningen på lektionerna ligger främst på fri åkning där du väljer utmaningar och tempo själv, men vi sätter av en hel del tid till att prata om skateboardkulturen, åkningen och tekniken. Vi hjälper alla till att peppa varandra mot nya mål. Skateboardlektionerna sker i Stockholm Skatepark här på Fryshuset. Varje höst har vi även skateboardtävlingen Flowet i Frysen där vi bjuder in hela skolan att titta på när vi sätter våra färdigheter på prov.

Årskurs 7 –  Vi går igenom skateboardutrustningens funktion och historia samt grundläggande åkteknik och terminologi.

Årskurs 8 – Trickmässigt prövar vi oss tillsammans fram genom skateboardhistorien – vi testar allt från Daffy till lateflips.

Årskurs 9 – En lektion i veckan viks åt fördjupning i skateboardhistorien. Vi tittar på viktiga skateboardfilmer, äter chips och har det lite extra mysigt.

Om du vill söka till passion skate bör du ha åkt skateboard minst 6 månader och vara bekväm med grunderna. Utbildningen kräver även att du har egen fungerande bräda och hjälm.

Basket


Spelar du basket på fritiden i ett klubblag och är intresserad av att även kunna få spela och utvecklas som basketspelare i skolan?

Under basketträningarna kommer du att ha möjligheten att utveckla dina individuella kunskaper inom basket och även jobba med samarbete inom ett lag. Vi besöker även fryshusets gym och har dagar vi kallar för gameday där match står på schemat. Vi brukar även ställa upp i olika turneringar mot andra skolor (t.ex. distriktsmästerskap).

Det är högt tempo på lektionerna. Om du vill söka till passion basket bör du spela basket i ett klubblag och aktivt träna ett par gånger i veckan.

Dans

Elever som dansar
Älskar du att dansa och röra på dig? Att jobba i grupp och skapa något eget tillsammans?

På passion dans utvecklar du teknik, rytmkänsla och koordination. Du får utveckla din
förmåga att uttrycka dig med dans som konstform. Vi fokuserar främst på Hiphop, House,
improvisation/freestyle och eget skapande. Vi förväntar oss av dig som elev att du kommer
redo och ombytt till varje danslektion. Varje termin har vi som mål att uppträda och visa upp
vår dans för en publik, ha gästlärare i olika dansstilar och göra studiebesök. Majoriteten av
danserna sker i gruppform, du måste därför vara bekväm med att samarbeta med dina
klasskompisar.
Åk 7 – Fokus på de tekniska grunderna inom samtliga stilar, samt inslag av koreografi för att
öka vanan att koppla samman uttryck och teknik. Vi lär oss om historien och om kulturen
kring de olika danserna. Du får även testa hur det är att skapa dans i grupp och
genom ledda övningar hitta nya rörelsemönster.
Åk 8 – Fokus på att vidare utveckla teknik, svårighet och tempo. Ökad fokus på koreografin vilken också blir mer omfattande. Skapande och improvisation är schemalagt för att utforska det
egna skapandet och det egna uttrycket.
Åk 9 – Högre tempo, god kunskap i teknik och koreografi förväntas. Tekniken och det
koreografiska utforskandet fortsätter att underhållas under året.

Musik

Elev på Fryshusets grundskola Stockholm som sjunger
Brinner du för musikskapande och vill bli bättre på att spela musik i grupp?

I musikpassionen får du möjlighet att allsidigt utveckla förmågan till musikaliskt skapande, inlevelse och uttryck. Du kommer att kunna utmana dig själv och pröva på nya instrument och genrer för att få en större bredd på din musikalitet. Vi jobbar mycket med samarbete då du främst kommer att spela i olika gruppkonstellationer. Utbildningen formas efter elevernas engagemang och intressen.

Varje år uppträder musikpassionen inför publik där alla är med och hjälper till med hela produktionen. Passionen bygger på progression där vi i åk 7 lägger en grund som vi senare bygger vidare på.

Bild & Form

Elever från Fryshusets grundskola Stockholm som målar
Är du en kreativ person som vill skapa med händerna?

I bild & form ligger fokus på det egna skapandet. Här får du möjlighet att utveckla din kreativa förmåga att använda skapandet som uttrycksmedel med hjälp av olika material och tekniker. Inriktningen ligger främst på traditionella uttrycksmedel, såsom blyerts, akvarell, tusch och akryl, men du kommer även att få möjlighet att utforska skulptering, fotografi och andra digitala uttrycksmedel.

Varje termin kommer du att ha chansen att ställa ut dina alster för en publik, både inom och utanför Fryshusets väggar, samt träffa professionella konstutövare i olika former av workshops. Passionen bygger på personlig utveckling där vi i åk 7 lägger en grund som vi senare bygger vidare på.

Träning & hälsa

Personer som dansar
Vill du röra dig mycket under veckan,träna tillsammans och komma ut? 

I passion Träning och hälsa får du möjlighet att lägga tid på din fysiska hälsa. Vi jobbar med flera olika inriktningar av träning och hälsa som styrka, rörlighet, kondition, teori och rekreation. Vi har tillgång till idrottshall, Fryshusets gym och stora möjligheter utomhus med bl. a. Hammarbyskogen, löparbanor på Hammarby IP och Hammarbybacken.

Lektionerna är oftast planerade av passionsledaren, men det finns plats för egen planerad träning. Du sätter egna mål och får stöd, råd och pepp i att nå dem av ledare och passionskamrater. Om du är intresserad av att söka till Träning & hälsa rekommenderar vi att du har ett eget driv och intresse av olika typer av träning. Det är också viktigt att du är öppen för att delta och leda i grupp.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår